Nagyvilág

Mussolini lehet Olaszország második embere?

Alessandra Mussolini, a Duce unokája bejelentette, hogy a jobboldal győzelme esetén igényt tart a miniszterelnök-helyettesi posztra.

A szélsőjobboldali Szociális Alternatíva párt alapítója arra a bejelentésre reagált, amely Silvio Berlusconi miniszterelnök és Romano Prodi, a baloldali ellenzék vezetője hétfő esti televíziós vitáján hangzott el. Berlusconi a vitán azt ígérte, újraválasztása esetén női miniszterelnök-helyettest nevez ki. „Pártom nagy sikert ér majd el a vasárnapi parlamenti választásokon. Az új Berlusconi kormányban én veszem majd át a (miniszterelnök-helyettesi) posztot, amelyet jelenleg Gianfranco Fini külügyminiszter tölt be” – jelentette ki Alessandra Mussolini.

Alessandra Mussolini ez év februárjában választási szövetséget kötött Berlusconival, ennek köszönhetően térhetett vissza a jobbközép szövetségbe. Mussolini 2003 novemberében lépett ki a Fini vezette Nemzeti Szövetségből azután, hogy a pártelnök Izraelben bocsánatot kért a (Benito Mussolini vezette) olasz fasiszta rendszer által 1938-ban bevezetett faji törvényekért. A Duce unokája ezt követően alapította meg új pártját.

Berlusconi azután kötelezte el magát női miniszterelnök-helyettes kinevezése mellett, hogy március 14-i televíziós fellépése tiltakozást váltott ki a feministák körében. A Forza Italia vezetője akkor a nők szerény jelenlétét a párt választási listáján azzal magyarázta, hogy „nem egyszerű a megfelelően képzett nőket a családjuktól és férjüktől elválasztva, heti öt napon át Rómában tartani”. Rosy Bindi, a balközép Margherita politikusa „groteszknek és középkorinak” minősítette Berlusconi szavait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik