Nagyvilág

Kétszáz francia városban tüntetnek

A korábbinál nyugodtabban zajlik az általános sztrájk és tüntetésdömping Franciaországban, mely vélhetően abból fakad, hogy a vitatott munkajogi törvény újratárgyalásával a felháborodott diákok jelentős részét sikerült a kormánynak megnyugtatnia.

Franciaország több mint kétszáz városában tartanak kedden sztrájkkal egybekötött tiltakozó felvonulást a fiatalok első munkavállalási szerződését szabályozó törvény (CPE) ellen. Bár a közlekedésben fennakadásokat okoztak kedden délelőtt a munkabeszüntetések, a sztrájk kevésbé tűnik jelentősnek a múlt heti megmozduláshoz képest. A szuperexpresszek (TGV) kétharmada, a regionális vonatok fele járt délelőtt. A városok tömegközlekedése gyakorlatilag normálisnak mondható. A francia repülőterekről indult járatokban késések tapasztalhatóak. Az Air France közlése szerint a párizsi Orly repülőtérről a járatok 70, a Charles de Gaulle repülőtérről pedig 80-90 százaléka biztosított. A postahivatalok és az adóhivatalok egy része és néhány bank zárva tart kedden Franciaországban

A rend őrei is ott vannak

Demonstrációk kezdődtek Marseille-ben, Lyonban, Bordeaux-ban, Rennes-ben és Grenoble-ban még délelőtt, míg Párizsban, Toulouse-ban, Lille-ben és Montpellier-ben kora délután. A korábbi tiltakozó napok súlyos összecsapásai miatt a fővárosban négyezer, országosan 15 ezer rendőr biztosítja a felvonulásokat. A titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a szélsőbaloldali anarchista csoportok és a külvárosi rongálók olyan szimbolikus helyeken randalírozhatnak, mint az Elysée-palota, a Nemzetgyűlés és a minisztériumok környéke. A tíz hete tartó megmozdulások során eddig 2700 személyt vettek őrizetbe Franciaországban, közülük kevesebb mint tízet ítéltek börtönbüntetésre.

A szakszervezetek, a diákmozgalmak és az ellenzékben lévő baloldali pártok által meghirdetett, várhatóan utolsó nagy országos tüntetés elsődleges célja a társadalmi megmozdulás szimbolikus győzelmének felmutatása, illetve az, hogy továbbra is nyomást gyakoroljanak a parlamenti képviselőkre, követelve az új törvény miatt gyakorlatilag felfüggesztett CPE teljes visszavonását.

Hatályos, de mégse

Az elmúlt két hónapban ez az ötödik országos akciónap a 26 év alatti munkavállalókat érintő, két év próbaidőt és ez idő alatt indoklás nélküli azonnali elbocsátást lehetővé tevő munkavállalási szerződésről szóló törvény ellen. A Franciaországban régen nem tapasztalt tiltakozási hullámot kiváltó jogszabály az alkotmánybíróság jóváhagyását és a francia államfő aláírását követően vasárnap lépett életbe. A szociális miniszter ugyanakkor jelezte, hogy az újfajta szerződés nyomtatványainak legyártását nem engedélyezi, és 220 ágazat vezetőjének levelet szándékozik írni, amelyben arra kéri őket, hogy ne írjanak alá első munkavállalási szerződést. Megfigyelők szerint ezzel az intézkedéssel a kormány – Chirac kérésének megfelelően – megtett „minden szükséges lépést, hogy a gyakorlatban egyetlen olyan első munkavállalásról szóló szerződést se írjanak alá”, amelyben a kétéves próbaidő lerövidítése és az ez idő alatti felmondás indoklása ne szerepelne.

A törvény e két levitatottabb pontjának módosítását magában foglaló új törvény előkészítését – a kormánypárti képviselőkkel szombaton folytatott megbeszélést követően – nem Dominique de Villepin kormányfő, hanem Nicolas Sarkozy belügyminiszter kezdte meg, a kormánypárt elnökeként. A miniszterelnök egy vasárnapi lapinterjúban elismerte, hogy a CPE jövője már nem rajta múlik, s az UMP nemzetgyűlési és szenátusi frakcióvezetőire hárul az új törvény szövegének megfogalmazása.

Sarkozy már egyeztet

Kormánypárti képviselőkkel tartott megbeszélése után Nicolas Sarkozy belügyminiszter a kormányzó UMP elnökeként hétfőn este kijelentette: “tabuk nélkül” kíván tárgyalni a szakszervezetekkel. Szavai szerint pártja parlamenti frakciójának elsődleges célja kivezetni az országot a szociális válságból. A korábban a törvény visszavonásának lehetőségét is felvető Sarkozyt Jacques Chirac figyelmeztette, hogy a kormánypárt által a CPE módosítására javasolt törvény kidolgozása a kormánnyal teljes összhangban kell, hogy történjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik