Nagyvilág

Kadima-Munkapárt koalíció Izraelben

A várakozásokra rácáfolva koalíciót köt a baloldali Munkapárttal a múlt heti választásokon győztes centrista Kadima pártja.

Bejelentette koalícióalkotási szándékát az Izraeli Munkapárttal kedden Ehud Olmert, a parlamenti választásokon győztes Kadima párt vezetője. “Amint az elnök megbíz a kormány megalakításával, koalíciós tárgyalásokat kezdünk (…) hogy mielőbb kormányt alakíthassunk a Munkapárttal mint a legnagyobb partnerrel – mondta Olmert egy jeruzsálemi sajtótájékoztatón, amelyet Amír Pereccel, a Munkapárt vezetőjével tartott megbeszélésük után.

“Reméljük, hogy Olmert a lehető legszélesebb koalíciót tudja majd létrehozni. Ez utóbbi lehetővé teszi majd a nép megbékélését, biztosítja a stabilitást és képes lesz döntéseket hozni” – közölte a néhány napja Ronni Bar-On, a Kadima képviselője. Előzőleg a Kadima egyik vezéralakja, Simon Peresz fontosnak nevezte, hogy a koalíció biztosítani tudja: “Izrael a béke felé halad, rögzíti állandó határait és képes lesz megteremteni a társadalmi igazságosságot”.

Móse Kacav államfő folyamatosan konzultál a parlamenti pártok vezetőivel, és várhatóan néhány napon belül kiadja a kormányalakítási megbízatást. Ennek egyértelmű várományosa Ehud Olmert, akinek pártja a legtöbb helyet, 29-et szerezte a Kneszetben. A Munkapárt 19 mandátumhoz jutott a 120 tagú Kmeszetben, a további potenciális partnerek közül a Szefárdok Tóra Őrzői nevű csoportosulás 12, Tórai Zsidóság Egyesült Pártja 6, a Nyugdíjasok Pártja 7 mandátumhoz jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik