Nagyvilág

Sarkozy átvette az irányítást

Hatályba lépett a diáklázadást kiváltó törvény, ám az a gyakorlatban megvalósíthatatlan. Ezzel együtt a jövőre köztársasági elnöknek készülő Sarkozy belügyminiszter átvette az irányítást a szintén államfői álmokat dédelgető Villepin kormányfőtől.

Kedden általános sztrájk lesz Franciaországban.
Az államfő által aláírt törvény életbe lépése ellenére nem ajánlotta a fiatalok első munkavállalási szerződésének alkalmazását vasárnap este Jean-Louis Borloo, szociális kohézióért felelős miniszter, míg a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnöke, Nicolas Sarkozy belügyminiszter egy új törvény megfogalmazására tárgyalni hívta a szakszervezeteket.

Igen is, meg nem is

A Franciaországban két hónapja tartó tiltakozási hullámot kiváltó, pályakezdőket érintő új munkajogi törvény az alkotmánybíróság jóváhagyását és a francia államfő aláírását követően vasárnap lépett életbe. A szociális miniszter ugyanakkor jelezte, hogy az újfajta szerződés nyomtatványainak legyártását nem engedélyezi, és 220 ágazat vezetőjének levelet szándékozik írni, amelyben arra kéri őket, hogy ne írjanak alá első munkavállalási szerződést (CPE). Megfigyelők szerint ezzel az intézkedéssel a kormány – Chirac kérésének megfelelően – megtett „minden szükséges lépést, hogy a gyakorlatban egyetlen olyan első munkavállalásról szóló szerződést se írjanak alá”, amelyben a kétéves próbaidő lerövidítése és az ez idő alatti felmondás indoklása ne szerepelne.

A törvény e két levitatottabb pontjának módosítását magában foglaló új törvény előkészítését – a kormánypárti képviselőkkel szombaton folytatott megbeszélést követően – nem Dominique de Villepin kormányfő, hanem Nicolas Sarkozy belügyminiszter kezdheti meg, a kormánypárt elnökeként. A miniszterelnök egy vasárnapi lapinterjúban elismerte, hogy a CPE jövője már nem rajta múlik, s az UMP nemzetgyűlési és szenátusi frakcióvezetőire hárul az új törvény szövegének megfogalmazása.

Sarkozy a szakszervezetekkel tárgyalt

A Le Monde című napilap hétfői Szürrealizmusok című szerkesztőségi cikke szerint először fordul elő az V. köztársaság történetében, hogy a legfontosabb belpolitikai kérdésben a kormányhatalom a miniszterelnöktől átkerült a pártelnökhöz. Nicolas Sarkozy a hétvége folyamán valamennyi szakszervezeti és diákvezetővel telefonon felvette a kapcsolatot, és tárgyalni hívta őket. Bár a szakszervezetek és diákszervezetek többsége továbbra sem fogad el semmilyen módosítást az életbe lépett törvényben, melynek eltörlését és egy teljesen új törvény megfogalmazását követeli, vezetőik nyitottnak mutatkoztak arra, hogy parlamenti képviselőkkel egyeztessenek ez utóbbi megfogalmazásáról.

A meghívás ellenére a szakszervezetek ragaszkodnak a keddre meghirdetett általános sztrájk és tiltakozó nap megtartásához, amely az ötödik országos megmozdulás lesz a CPE ellen. A CSA közvélemény-kutató intézetnek a Le Parisien című napilapban hétfőn közölt felmérése szerint a francia elnök pénteki televíziós beszédét a franciák 62 százaléka nem tartotta meggyőzőnek. A megkérdezettek 47 százaléka a válság fokozódásától tart, s csak 30 százalékuk reméli, hogy az enyhülni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik