Nagyvilág

Bono bírálta Berlusconit

Bono, a világhírű U2 rockzenekar énekese azzal vádolta meg Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt, hogy illetéktelenül felhasználta őt választási kampányában, és valótlanul állította, hogy kormánya segítséget nyújtott a harmadik világ szegényeinek.

A Corriere della Sera című olasz napilap vasárnapi számában megjelent nyílt levelében a rocksztár, aki nagy szerepet vállal az afrikai szegénység elleni küzdelemben, Berlusconi szemére vetette: az 50 millió olasz választónak elküldött, fényűző kiállítású brosúrájában azt terjesztette róla, hogy gratulált neki a szegény országok számára nyújtott olasz támogatásért.

“Sajnálatos módon azonban Olaszország az ön kormányzása alatt a világ 22 leggazdagabb nemzete között az utolsó helyen állt a harmadik világnak nyújtott segélyeket tekintve” – szögezte le Bono.

Egy héttel az olaszországi parlamenti választások előtt Berlusconi a közvélemény-kutatások szerint vesztésre áll, ezért igyekszik megnyerni magának a bizonytalan szavazókat. Olasz politológusok szerint nagyon sok fiatal olasz, akiknek szemében sokat jelent a rocksztár véleménye, még nem döntötte el, hogy a jelenlegi jobboldali kormányra vagy a baloldalra szavaz-e április 9-én.

Bono nyílt levelében emlékeztette Berlusconit a világ hét legfejlettebb ipari országát és Oroszországot tömörítő G8-ak 2005 júliusábana skóciai Gleneaglesben tartott értekezletére, ahol megállapodtak arról, hogy megduplázzák az afrikai országoknak juttatott segélyeket. Ezt a megállapodást – jegyezte meg – Berlusconi is aláírta, de eddig nem igazolta, hogy betartotta volna ígéretét. “Még nincs késő” – zárta nyílt levelét Bono, hozzáfűzve, hogy választ vár az olasz miniszterelnöktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik