Nagyvilág

A Hamasz nem mond le a fegyveres küzdelemről

Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök kizárta, hogy a Hamasz-kormány tárgyalásokat folytasson Izrael elismeréséről, vagy lemondjon a fegyveres küzdelemről mindaddig, amíg a zsidó állam ki nem vonul a palesztin területekről.

A palesztinoknak minden joguk megvan ahhoz, hogy a rendelkezésükre álló összes eszközzel válaszoljanak, ha Izrael folytatja támadásait, és szankciókat ró a palesztinokra -fejtette ki a Guardian című brit napilapban pénteken megjelent cikkében Iszmáil Haníje palesztin minszterlnök.

Haníje cikke egy nappal azután jelent meg, hogy egy palesztin öngyilkos merénylő – az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű szélsőséges szervezet egyik tagja – négy izraeli életét oltotta ki. A Hamász “az izraeli bűnökre adott természetes válasznak” nevezte az öngyilkos robbantást.

Kettős mérce

Haníje szerint az izraeli parlamenti választások semmilyen kedvező változással nem kecsegtetik a palesztinokat, a győztes Kadima (Előre) párt vezetője, Ehud Olmert egyoldalú kivonulási tervét pedig a konfliktus receptjének nevezte. A palesztin miniszterelnök azzal vádolta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy “botrányos kettős mércét” alkalmaznak, miközben követeléseket szegeznek a Hamasznak, Olmertre egyáltalán nem gyakorolnak nyomást a zsidó telepek kiürítése és az egyoldalú lépésekről való lemondás érdekében.

A palesztin kormányfő azonban lát esélyt az erőszak felszámolására, “ha a világ békét akar, ez megfelelő időpont a béke megteremtésére”, amennyiben “a nemzetek közössége alkotó szellemben és tisztességes módon” lép fel. Az izraeli-palesztin válságot, az ellenségeskedést akkor látja lezárhatónak, ha Izrael kivonul az 1967-ben megszállt területekről, ideértve Kelet-Jeruzsálemet, elengedi az összes palesztin foglyot, minden zsidó telepet kiürít, valamint elismeri az összes palesztin menekült jogát a hazatéréséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik