Nagyvilág

Románia atom-tengeralattjárót venne

A román hadügyminisztérium megkezdte a tárgyalásokat egy használt, amerikai atom tengeralattjáró megvásárlására. Az eddig kiszivárgott információk szerint Bukarest cserébe odaadná a használatból több mint tíz éve kivont Delfinul nevű tengeralattjárót – írja a HVG.hu.

Az amerikai atom tengeralattjáró beszerzésével kapcsolatban a román hadügyminisztériumban még nem született döntés. A tárgyalásokat kezdeményező, illetve vezető Gheorghe Marin admirális, a tengeri flotta parancsnoka azzal magyarázta a beszerzést, hogy nincs pénz a Delfinul felújítására. Az admirális szerint, miközben bíznak Washington jóindulatában, mindenképpen az amerikaiak árajánlatától függ, belemennek-e az üzletbe. Ám, hogy milyen típusú, évjáratú tengeralattjárót szemeltek ki a románok arról senki nem nyilatkozott, és konkrét összegekről hivatalosan még nem esett szó.

A tárca Delfinul-lal kapcsolatos legnagyobb gondja, hogy már nem találnak hozzá megfelelő akkumulátorokat, ráadásul az egykori legénység is szétszéledt, legtöbbjüket nyugdíjazták.

A román tengeri flotta átalakítása azonban más síkon is folytatódik. Teodor Atanasiu hadügyminiszter bejelentette, hogy még idén vásárolnak két tengeri aknaszedő hajót, illetve két korvettet, valamennyit használtan.

Három évvel ezelőtt óriási botrány övezte a később „Ferdinánd király” és „Mária királynő” névre keresztelt két fregatt megvételét, ugyanis, habár ezeket a brit hadiflotta már rég kivonta a forgalomból, a román állam összesen 185 millió dollárt fizetett értük. A felújítási munkálatok pedig, amelyek a mai napig nem fejeződtek be, további 600 millióval rövidítették meg a honvédelmi tárca költségvetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik