Nagyvilág

Korrupciós vizsgálat fenyegeti a brit Munkáspártot

Korrupciós jellegűvé válhat az a vizsgálat, amelyet a Scotland Yard folytat a kormányzó brit Munkáspártnak a tavalyi választások előtt juttatott, titkosnak szánt támogatói hitelek ügyében. A Munkáspárt a kirobbant botrány kapcsán súlyos pénzügyi helyzetbe került.

Az 1997-ben, jórészt korrupcióellenes programmal hatalomra került Labourt az utóbbi három hétben öntötte el a pártnak adott, csaknem 14 millió fontos (5,2 milliárd forintos) magánkölcsönök ügye a sajtóban megjelent leleplező riportok nyomán. A párt támogató hiteleinek ügyében indított vizsgálat most korrupciós jellegűvé válhat – közölte szerdán a vizsgálatot irányító rendőrtiszt.

A magánszemélyektől, zömmel a brit ipari és szolgáltató szektor nagyvállalkozóitól felvett hiteleket a párt még a tavaly májusi választások előtt, választási kampányának finanszírozására kapta. Jóllehet ez önmagában nem törvénybe ütköző, a kampányt hitellel támogatók közül azonban többet cserébe a kormány állítólag nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt, ami egybehangzó kommentárok szerint már kimeríti a politikai korrupció fogalmát.

John Yates, a Scotland Yard parancsnokhelyettese, a vizsgálat vezetője azonban az alsóház kormányzati ügyekért felelős bizottságának írt, szerdán ismertetett levelében nem zárta ki, hogy a rendőrség tényleges gazdasági korrupció gyanújával „kiszélesíti” a vizsgálatot. Yates utalást tett arra, hogy akár vádemelési javaslatok is születhetnek az ügyben.

Pénzért előnyöket

A konzervatív The Daily Telegraph szerdán azt írta: „vannak olyan állítások”, amelyek szerint a Munkáspártnak juttatott adományok fejében üzletemberek „kedvezményes kormányzati elbánásban részesültek” megbízások odaítélése vagy építési tervek jóváhagyása során. A legnagyobb jobboldali brit napilap meg nem nevezett forrásai szerint párttisztviselők és a mind szélesebb körre kiterjedő vizsgálat egyéb érintettjei a következő hetekben akár őrizetbe is vehetők.

Az ügybe belekeveredett befolyásos üzletemberek egyike, a Capita számítástechnikai cég elnöke, Rod Aldridge már lemondott tisztségéről. Aldridge, akinek cége számos állami megbízást kapott egyebek mellett az önkormányzati információtechnológiai fejlesztés területén, egymillió font hitellel támogatta tavaly a Labour választási kampányát.

Londoni sajtóértesülések szerint a kölcsönbotrányba keveredett tizenkét gazdag üzletember közül – miután nevük nyilvánosságra került – legalább öt visszaköveteli pénzét, ami 6,5 millió font rövid távú kifizetési kötelemmel jár. Ez állítólag nehéz pénzügyi helyzetbe hozta a Munkáspártot, amelynek már most is 23 millió font (8,5 milliárd forint) adóssága van. A Financial Times múlt heti értesülése szerint a párt „a megállapodás közelében jár” egyik nem használt londoni irodaépületének értékesítéséről, amelytől legalább 6 millió fontot remél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik