Nagyvilág

A Kadima nyerte az izraeli választásokat

Az egyoldalú ciszjordániai kivonulást hirdető centrista Kadima párt nyerte az izraeli választásokat, de az előzetes számításoknál szerényebb mértékben, ami nehéz koalíciós alkudozásokat vetít előre.

A szavazatok 99 százalékának összeszámlálása alapján a Kadima párt 28 parlamenti mandátumhoz jut. A központi választási bizottság szerda hajnalban nyilvánosságra hozott adatai arra mutatnak, hogy a Munkapártot 20 hely illeti meg majd a 120 fős kneszetben. A valószínű koalíciós partnerként számon tartott szefárd ortodoxok pártja, a Sasz 13 parlamenti mandátumot kaphat.

A legnagyobb meglepetés a Nyugdíjasok pártjának eredménye, amelyet 7 mandátumot szerzett, pedig a pártnak az előrejelzések legfeljebb 2 helyet jósoltak. A jobboldali Likud 11 valószínű parlamenti mandátumával az ötödik helyre szorult. A telepesek képviseletét hirdető, radikálisan jobboldali és bizonyosan ellenzékbe szoruló Nemzeti Vallásos Párt-Nemzeti Egység nevű lista 9 mandátumot ért el. Az askenázi ortodoxok pártja, az Egyesült Judaista Tóra 6, a világi-baloldali Merec párt, a koalíció több mint valószínű részese 4 helyet kapott. A három arab listáról összesen 10 jelölt jutott be az izraeli törvényhozásba.


A választások az Izraelben korábban megszokotthoz képest meglehetősen csekély részvétellel zajlottak: az esti becslések szerint a szavazásra jogosultaknak mintegy 66 százaléka voksolt, több mint 2 százalékkal kevesebb, mint a három évvel ezelőtti, szintén alacsony részvétellel jellemzett választásokon. Ez a szakértők szerint a nagy pártoknak ártott, és a kis pártoknak kedvezett, aminek egyik szembeötlő jele a Nyugdíjasok pártjának váratlan sikere.

Netanjahu: súlyos kudarc

Elismerte a Likud súlyos választási vereségét kedden késő este Tel-Avivban Benjamin Netanjahu, a jobboldali izraeli párt vezére. “Semmi kétség, hogy nagy csapás ért bennünket” – fogalmazott rámutatva arra: az azóta eltelt 100 nap óta, hogy Ariel Saron egykori pártvezető otthagyta a Likudot, a pártot a második érzékeny vesztesség érte, még ha ez annak is betudható, hogy “könyörtelen kampányt folytattak ellenünk”. “Drágán megfizettünk azért, hogy haragot és kiábrándultságot váltottunk ki az ország gazdaságának megmentésére tett kísérletünkkel” – mondta az egykori izraeli pénzügyminiszter. Hozzáette azonban: a nép egyszer majd megérti, hogy miért kényszerültek ezekre a gazdasági szigorító intézkedésekre.

Nem fogadják el az egyoldalú kivonulást


A Kadima választási győzelmére reagálva Mahmúd Abbász plaesztin elnök szerdán felszólította Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfőt, hogy mondjon le a megszállt Ciszjordánia egyoldalú “leválasztását” célzó tervéről. Olmert még szerda hajnalban Izrael állandó határairól szóló tárgyalásokra szólította fel Abbászt, hozzátéve, hogy előrehaladás hiányában országa egyoldalúan fog lépni.


A palesztin elnök a szudáni fővárosban, az Arab Liga csúcstalálkozójának második napján újságírók előtt azt hangoztatta, hogy az izraeli választások eredménye nyomán semmi sem fog változni, ha Olmert nem mond le a zsidó állam határainak egyoldalú kijelölését célzó tervéről.

Olmert, a január 4-i agyvérzése óta kómában lévő Ariel Saron utódja hirdette meg Ciszjordánia egyoldalú “leválasztását”, közölve, hogy azt folytatja, amit Saron a Gázai övezettel elkezdett – a palesztin területek elhagyását saját elhatározásból, a katonákat és a telepesek tízezreit visszavonva Izraelbe. Ez alól három kolóniatömb kivétel, azokat a zsidó állam magához csatolja. Olmert megfogadta, hogy 2010-ig Izrael rögzíti saját határait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik