Nagyvilág

Bizalmat kapott a Hamasz-kormány

Elsöprő többséggel bizalmat szavazott a palesztin parlament kedden a Hamasz iszlámista mozgalom által megalakított kormánynak. A jelenlevő képviselők 71-36 arányban támogatták a kabinetet. Ezzel elhárult az utolsó formai akadály is az új kormány beiktatása elől.

A 24 tagú testület, amelynek élén miniszterelnökként Iszmáil Haníje áll majd, az első hírekkel ellentétben mégsem szerdán, hanem csütörtökön teszi le a hivatali esküt. A minisztereket – köztük egy nőt és egy keresztény arabot – Mahmúd Abbász palesztin elnök iktatja be hivatalukba.

A Hamasz 74 mandátumot szerzett a 132 fős törvényhozásban a január végi választásokon, fölényes győzelmet aratva a nagy rivális Fatah mozgalom fölött. Az iszlámisták Hamasz-aktivistákból és párton kívüli szakértőkből állították össze a kormányt, miután hiába próbálták bevonni a kormányzásba a Fatahot és más csoportokat. A kulcsfontosságú külügyi, pénzügyi és belügyi tárca élére a Hamasz vezető személyiségei kerültek. Noha abszolút többségre tett szert a parlamentben, s így nem volt akadálya az önálló kormányalakításnak, a Hamasz külföldi elfogadottságát növelendő keresett koalíciós partnert.

Az új palesztin kormány beiktatása után várhatólag növekvő nemzetközi elszigeteltséggel fog szembesülni a Hamasz-vezetés keményvonalas nézetei miatt, s ennek részeként komoly pénzügyi nehézséggel is számolhat. Az Egyesült Államok és az Európai Unió a Palesztin Hatóságnak folyósított segélyek folytatásának feltételéül szabta, hogy a Hamasz mondjon le az erőszakról és ismerje el Izraelt. A zsidó állam, amely már korábban kizárt bármiféle együttműködést a Hamasz-kormánnyal, befagyasztotta a palesztinok nevében beszedett adók és vámok átutalását a Palesztin Hatóságnak.

A segélycsapok elzárása komolyan megnehezítheti a Hamasz számára, hogy fizetést folyósítson a Palesztin Hatóság mintegy 140 ezer alkalmazottja, köztük a biztonsági erők tagjai számára. A Világbank egy friss jelentése szerint a segélyek beszüntetése mély válságba taszítaná a ciszjordániai és a gázai övezeti gazdaságot. Kimutatások szerint minden negyedik palesztin a Palesztin Hatóság által kifizetett bértől függ. Ezért vélekedett James Wolfensohn, az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az EU alkotta közel-keleti kvartett különmegbízottja úgy, hogy a bérkifizetések elmaradása nyomán erőszak robbanhat ki a palesztin területeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik