Nagyvilág

9/11: vallott az ötödik gép pilótája

Zacarias Moussaouit a szeptemberi merénylet előtt elfogták, de nem vallott a hatóságoknak, hétfőn viszont elmondta, hogy neki kellett volna eltérítenie egy ötödik utasszállítót és azt a Fehér Háznak vezetnie.

A marokkói születésű francia állampolgár, a szeptember 11-i terrortámadások egyetlen vádlottja a virginiai Alexandriában folyó perében saját maga védelmében tett tanúvallomást, noha a kirendelt védő az utolsó pillanatig megpróbálta lebeszélni erről azzal, hogy csak önmagának ártana vele. Moussaoui bevallotta, tudott a készülő, 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokról, bár a részleteket nem ismerte.

Az ügyvéd azzal az érvvel próbálta rávenni Leonie M. Brinkema bírót a vallomás elutasítására, hogy Moussaoui nem ismeri el az amerikai bíróság illetékességét, csak az iszlám törvénykezést, így semmi kivetnivalót nem lát abban, ha hazugságokkal áll elő.

Az ügyész kérdéseire válaszolva elismerte, tudott arról, hogy két repülőgépet akartak a New York-i Világkereskedelmi Központ toronyépületeinek vezetni, de elfogásakor hazudott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökeinek, hogy semmi se zavarja meg a merényletek végrehajtását.

Halál vagy életfogytiglan

A per egyetlen tétje az, hogy a 37 éves algériai származású francia állampolgárra méreginjekcióval végrehajtandó kivégzés vagy pedig életfogytiglani börtön vár. A halálos ítélethez a vád képviselőinek bizonyítaniuk kell, hogy Moussaouinak közvetlen szerepe volt a csaknem háromezer áldozat életének kioltásában. Az ügyészek azzal érvelnek a halálbüntetés mellett, hogy Moussaoui megakadályozhatta volna a terrortámadásokat, ha nem hazudozik, hanem figyelmeztet a készülő veszélyre.

Nem volt vízuma

2001. szeptember 11-én 19 terrorista eltérített négy utasszállító repülőgépet, amelyek közül kettőt a New York-i Világkereskedelmi Központ kettős felhőkarcolójának vezettek, egyet a Pentagon Washington melletti épületének, míg a negyedik repülőgép az amerikai főváros felé haladva Pennsylvaniában lezuhant. Ez utóbbi gépet a többi eltérített utasszállítóval szemben nem öt, hanem csak négy terrorista kerítette hatalmába. A hatóságok eredeti feltevése az volt, hogy Moussaoui hiányzott a Pennsylvaniában lezuhant gépről, ő lett volna a 20. öngyilkos gépeltérítő, ha nem tartóztatják le 2001. augusztus 16-án a bevándorlási törvények megszegéséért Minnesota államban, ahol lejárt vízummal pilótakiképzésen vett részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik