Nagyvilág

Csökkent a függetlenségpártiak előnye Montenegróban

Négyszázalékos előnyben vannak Montenegróban a függetlenségpártiak az unionistákkal szemben két hónappal a függetlenségi népszavazás előtt – közli egy frissen készített felmérés.

A Marten Board International (MBI) nevű közvélemény-kutató intézet hétfőn tette közzé március elején készített felmérésének eredményét, amely azt jelzi, hogy a szavazásra jogosultak 82,2 százaléka vett volna részt a népszavazáson. A polgárok 45,6 százaléka szavazott volna a köztársaság önállóságára, 41,6 százaléka ellenezte volna a különválást Szerbiától, a megkérdezettek 12,8 százalékának nem volt határozott véleménye.

A CEDEM nevű közvélemény-kutató intézet december közepén készített felmérése még 41,4/32,3 arányban adott előnyt az elszakadni akaróknak. Az Európai Unió közvetítésével tető alá hozott új népszavazási törvény szerint a köztársaság jogállásának megváltoztathatóságához a népszavazáson részt vevők legalább 55 százalékának voksa kell.

Dejan Stankovic, az MBI elemzője szerint a felmérés azt jelzi: a polgárok nem akarják, hogy a népszavazási kampány a két ellentábor közötti feszültségek kiéleződésére vezessen. Leginkább az foglalkoztatja őket, milyen előnnyel járna számukra Montenegró függetlensége és a Szerbiával fennálló államközösség fennmaradása. Nagyon fontos, hogy a népszavazás eredménye vitathatatlan legyen, mert csak az szavatolná békéjüket és Montenegró stabilitását. Stankovic szerint az is fontos, hogy a népszavazási kampány „pozitív” kicsengésű legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik