Nagyvilág

A Hamász véget akar vetni az izraeli-palesztin válságnak

A Hamász véget akar vetni az izraeli-palesztin válságnak - jelentette be a radikális párt által megalakítandó új palesztin kormány kijelölt miniszterelnöke az izraeli választások előtt az izraeli szavazóknak szánt jelképes nyilatkozatában.

“Nem akarunk vérfürdőt a térségben. Jogokat és méltóságot akarunk a palesztin népnek, és véget vetni ennek a több évtizede tartó bonyolult helyzetnek” – mondta Iszmáil Haníje újságírók előtt Gáza városban. A Hamász győzelme a január 25-i palesztin választásokon tovább növelte a feszültséget az izraeli-palesztin viszonyban, amely amúgy is nagyon rossz volt részben a Hamász által elkövetett Izrael-ellenes merényletek miatt.

“A Hamász hatalomra kerülése a válság megoldásának kezdete lehet, ha ők is úgy akarják” – jelentette ki Haníje az izraeliekre utalva. Pártja mindeddig visszautasította Izrael követelését: mondjon le az erőszakról, ismerje el Izrael létét, és tartsa tiszteletben a már megkötött megállapodásokat.

Haníje nem nyilatkozott arról, hogy a keddi izraeli választásokon induló pártok közül melyik győzelmét tartja a legjobbnak a palesztinok számára, de elfogadhatatlannak nevezte Ehud Olmert ideiglenes kormányfőnek, a győzelemre esélyes Kadima párt vezetőjének azt a tervét, hogy Izrael a palesztinokkal történő megállapodás nélkül vonulna ki Ciszjordánia egy részéről. “Természetesen a megszállás ellen vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy a palesztin állam határának tekintjük, amit Izrael annak kijelöl. A Hamászt azon az elven választották meg, hogy védi az izraeli megszállással szembeni ellenállás legitim voltát” – jelentette ki Haníje.

Arra a kérdésre, hogy a Hamász fog-e tárgyalni Izraellel, azt válaszolta: a döntés nem pártja kezében van. “A probléma Olmerttel, a Kadimával van. Olmert azt mondta, semmilyen kapcsolatba nem lép az új palesztin kormánnyal” – tette hozzá. Mint mondta, kormánya szerdán teszi le az esküt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik