Nagyvilág

Orosz kémek segítették Szaddám Huszeint?

Egy Pentagon-jelentés szerint Oroszország hírszerzési értesülésekkel segítette Szaddám Huszein volt iraki elnök rezsimjét az invázió első napjaiban. Oroszorszég tagadja, hogy segített volna az exdiktátornak, és zagyvaságnak tartja az állításokat.

A pénteken közzétette jelentés 210 oldalas nyilvános változata nem jelöli meg, hogy milyen értékesek voltak az információk, amelyeket egy iraki dokumentum tanúsága szerint a bagdadi orosz nagykövet továbbította az iraki elnöknek. A Pentagon-jelentés “Iraki távlatok projekt” című bizalmas változata nem hozzáférhető.

Az oroszok az egyik átjátszott értesüléssel akaratlanul is segítették az amerikaiakat az irakiak megtévesztésében. Azt közölték Szaddám Huszeinnel, hogy a Bagdad elleni amerikai fő támadás csak április 15-e tájékán kezdődik meg, amikor megérkezik a 4. gépesített hadosztály. Az amerikaiak éppen ezt akarták elhitetni az iraki vezetéssel, és a támadást, hogy meglepjék a ellenséget, már jóval a hadosztály érkezése előtt megkezdték a főváros ellen, aminek a következtében a rezsim összeomlott.

Oroszorsz hírszerzés: zagyvaság az egész

Tagadta, és zagyvaságnak minősítette szombaton az orosz külföldi hírszerző szolgálat (SZVR), a jelentés állításait.

“Az orosz hírszerzést a múltban többször is illették ehhez hasonló, alaptalan vádakkal” – mondta Borisz Labuszov, az SZVR szóvivője az Interfax orosz hírügynökség tudósítása szerint az amerikai védelmi minisztérium pénteken Washingtonban közzétett jelentésére utalva.

Aktív orosz hírszerzés Irakban

Pavel Felgenhauer tekintélyes moszkvai katonai elemző szerint nagyon is valószerűek az amerikai dokumentumban foglaltak. Mint elmondta, az orosz katonai hírszerzés, a GRU egy egysége aktívan tevékenykedett Irakban az amerikai invázió alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik