Nagyvilág

Női alelnöke lett Szíriának

Nőt neveztek ki a második alelnök posztjára Szíriában. Az arab világban a legmagasabb rangot viselő női tisztségviselő, Nadzsah al-Attarnem nem tagja a kormánypártnak, testvére pedig a rendszer emigrációban élő ellenzéki vezetője.

A 73 éves politikus nemcsak női mivoltával üt el a szíriai legfelsőbb vezetők körétől. Szokatlan az is, hogy nem tagja az uralkodó Baasz Pártnak (Arab Újjászületés Szocialista Uniójának). Az meg egyenesen meghökkentő szíriai viszonyok között, hogy olyan személy kerülhetett e magas tisztségbe, akinek egy közeli hozzátartozója a rendszer ellenzékéhez tartozik. Nadzsah al-Attar fivére, Iszam, aki most németországi emigrációban él, a betiltott Muzulmán Testvériség szervezet vezetője volt.

Mindazonáltal Attar nem újonc a hatalom felső köreiben: 1976 és 2000 között a kulturális miniszter tisztét töltötte be. Második alelnökként lényegében visszatér ehhez a területhez, minthogy Bassár el-Aszad elnök a szíriai kultúrpolitika felügyeletével bízta meg.

Attar előkelő damaszkuszi család sarja. Ősei részt vettek a huszadik század elején a francia uralom elleni küzdelemben. Atyja hazájában jól ismert bíró és költő volt. Nadzsah al-Attar Damaszkuszban végezte tanulmányait, majd Londonban doktorált az iszlám kultúra témakörében. Később politikai felső tanulmányokat is végzett. Miniszteri megbízatásának lejártától mostani kinevezéséig közreműködött több damaszkuszi egyetem igazgatótanácsában. Aszad elnök megbízásából szerepet játszott a Civilizációk Párbeszédének Stratégiai Központja elnevezésű damaszkuszi intézet létrehozásában.

Az első alelnök posztját a múlt hónap óta Faruk as-Saraa volt külügyminiszter tölti be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik