Nagyvilág

Megrohamozta a tüntetőket a fehérorosz rendőrség

Megrohamozta a minszki Október téren tüntető ellenzéki tömeget pénteken kora hajnalban a fehérorosz rendőrség és számos tiltakozót őrizetbe vett. Értesülések szerint őrizetbe vették a lengyel nagykövetet is.

Noha a Lukasenko-rezsim ellen a vasárnapi elnökválasztás eredményeinek meghamisítása miatt tüntetők száma a hatósági erőszak és a nagy hideg ellenére szinte napról-napra csökkent, csütörtökről péntekre virradóan még mindig több százan tartózkodtak a téren. Szemtanúk szerint a fekete egyenruhás és fekete sisakos kommandósok kora hajnalban jelentek meg az Október téren, s mintegy 35O tüntetőt a szó szoros értelmében elhurcoltak onnan. A tiltakozókat teherautókba és autóbuszokba tuszkolták, s ismeretlen helyre szállították őket.

A tüntetők a földön ültek, s kezükkel kapaszkodtak egymásba, úgyhogy a kivezényelt rendőrök erőszakot alkalmazva egyenként vezették el őket. Ütlegelésre nem került sor. Az ily módon őrizetbe vettek pontos száma nem ismert, de meghaladja a háromszázat. Egyes értesülések szerint köztük van Mariusz Maskiewicz, Lengyelország minszki nagykövete is. A rendőrség a brutális beavatkozással gyakorlatilag véget vetett a több napja tartó tiltakozó akciónak. Ezt jelzi azt is, hogy a nem egészen húsz percig tartó rendőrségi fellépés után rögtön takarítómunkások jelentek meg a téren.

Néhány órával korábban Alekszandr Milinkevics, az ellenzék legbefolyásosabb csoportjának számító “egyesült demokratikus” erők” vezetője bejelentette, hogy az ellenzéki erők a szombatra tervezett nagygyűlés után befejezik a köztéri akciókat, ugyanakkor – mint fogalmazott – ez nem jelenti a Lukasenko-rezsim elleni harc feladását.

Maga Milinkevics a minszki rendőrségi akció után orosz újságírók egy csoportjának hajnalban nyilatkozva élesen elítélte a rendőrségi beavatkozást. Hangsúlyozta: az ellenzéki szövetség minden körülmények között megtartja a szombatra tervezett nagyszabású ellenzéki tiltakozó megmozdulást.

A vasárnapi elnökválasztás ellen szinte az urnazárás óta tartottak a tiltakozó megmozdulások, amelyek több tízezres részvétellel kezdődtek. Az ellenzék kezdettől fogva nem ismerte el Alekszandr Lukasenko elnök kihirdetett választási győzelmét, azzal vádolva a hatóságokat, hogy meghamisították az eredményeket. Valamennyi ellenzéki pártszövetség új választások megtartását követelte. Hasonlóan elítélte a fehérorosz elnökválasztást az Egyesült Államok és az Európai Unió.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, amely több száz választási megfigyelővel volt jelen, határozott állásfoglalásban hangsúlyozta, hogy a választási kampány és maga a szavazás a megfélemlítés légkörében zajlott. A szervezet a voksolást törvénytelennek nevezte. A vasárnapi elnökválasztás után az Európai Unió arra készül, hogy tovább szigorítsa a Lukasenko-rezsimmel szemben eddig életbe léptetett szankciókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik