Nagyvilág

Életbe lépett az ETA által bejelentett tűzszünet

Életbe lépett pénteken a Baszk Haza és Szabadság (ETA) elnevezésű, spanyolországi szakadár szervezetbejelentett tartós tűzszünet, amelyet előzőleg két nyilatkozatban beharangoztak képviselői, a baszkföldi "demokratikus folyamat előmozdításával" indokolva lépésüket.

Az ETA előbb szerdán, majd csütörtökön is közleményben adta hírül felhívását, amelyben csütörtök éjféltől tartós tűzszünetet léptet életbe. Felszólította a spanyol és a francia kormányt, hogy reagáljon pozitívan fegyverszüneti felhívására. “Ne akadályozzák a demokratikus folyamatot, vessenek véget a megtorló akcióknak, és nyilvánítsák ki a tárgyalásos megoldás iránti akaratukat” – állt a nyilatkozatban.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök tavaly felajánlotta a tárgyalásokat, amennyiben az ETA beleegyezik a fegyverletételbe.

Az ETA, amely független baszk államot akar létrehozni Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén, 1968 óta mintegy 850 embert ölt meg különböző merényleteiben. Az Egyesült Államok és az Európai Unió által egyaránt a terrorszervezetek közé sorolta az ETÁ-t, amely a közelmúltban csak kisebb robbantásos merényleteket követett el. Az EU brüsszeli csúcsértekezletén több állam- és kormányfő is üdvözölte a tűzszüneti bejelentést, de arról egyelőre nem nyilatkoztak, ennek nyomán törlik-e a csoportosulást a terrorszervezeteket listájáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik