Nagyvilág

Hazánkban tárgyal a lengyel elnök

Különösen kívánatos a visegrádi négyek érdekérvényesítése az unión belül - mondta Sólyom László köztársasági elnök pénteken a Sándor-palotában, amikor találkozott Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnökkel.

A magyar köztársasági elnök hangsúlyozta: a visegrádi négyek együttműködésének alapja a kölcsönösség. A megbeszélésen a két országot érintő külpolitikai témákról és a magyarországi országgyűlési választásokról volt szó, továbbá tájékoztatta lengyel kollégáját Magyarország törekvéseiről az unió balkáni bővítésével kapcsolatban. Kölcsönös egyetértés van a két ország között az észak-déli utak, vasutak fejlesztésének szükségességében – mondta Sólyom. Elmondta, hogy örömmel fogadta el a lengyel államfő június 28-ára szóló meghívását a poznani ünnepségekre, amelyen az 1956-os forradalomra emlékeznek.

Lech Kaczynski kiemelte: Lengyelország érdekelt a visegrádi együttműködésben, és az észak-déli irányú utak és vasútvonalak építésében. A lengyel köztársasági elnök szerint a magyarok nagyon népszerűek Lengyelországban, és ez fordítva is így van. Végül a két elnök jelenlétében aláírták a lengyel-magyar általános titokvédelmi egyezmény a minősített információk kölcsönös védelméről. A magyar és a lengyel köztársasági elnök délután közösen avatja fel Győrött a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét.

Tüntetés készült az elnök ellen

Pénteken délelőtt a rendőrség lezárta a lengyel köztársasági elnök, még varsói polgármesterként tett egyik kijelentése miatt tiltakozó demonstrálók elől a budapesti Szent György teret. A tüntetők Lech Kaczynski korábban, általuk kirekesztőnek vélt – a szexuális kisebbségek ellen irányuló – kijelentése miatt tiltakoztak. A Dísz téren összegyűlt aktivisták, akikhez több civil szervezet és az SZDSZ Új Generáció is csatlakozott, a többi közt Tiszteld az emberi jogokat, illetve Lehet más világ feliratú táblákat emeltek a magasba. A demonstrálók 10 óra után néhány perccel megpróbáltak a Szent György térre eljutni, de a rendőrség ekkor sorfalat állt, és összezárta a felállított kordont. A demonstrálók ezt követően bejelentették az újságíróknak, hogy befejezik a tüntetésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik