Nagyvilág

Megkezdődött az EU-csúcs

Megkezdődött az Európai Unió tavaszi, gazdasági kérdéseknek szentelt kétnapos csúcsértekezlete Brüsszelben.

A tanácskozáson – amelyen a magyar delegációt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezeti – az EU gazdaságfejlesztési programját, az úgynevezett lisszaboni stratégiát, ezen belül a munkahelyteremtés felgyorsításának lehetőségeit, és az EU közös energiapolitikájának kérdéseit tekintik át.

Gyurcsány Ferenc még kedden Budapesten úgy vélte, hogy a mostani csúcsértekezlet nyugodtnak ígérkezik. Brüsszeli megfigyelők többé-kevésbé bizonyosra veszik, hogy ezúttal a tervezett időben (pénteken délután) be is fog fejeződni. A várható konszenzusos hangulatot egy téma zavarhatja meg: ha az olaszok szóba hozzák az egyes európai országokban, mindenekelőtt Franciaországban az elmúlt hetekben végigsöprő protekcionista hullámot. Erre a csütörtök esti vacsora adhat alkalmat, ekkor kerülnek szóba ugyanis az energiaszektor kérdéskörei.

A csúcstalálkozó napirendjén hivatalosan nem szerepelnek, de ettől még szóba kerülhetnek olyan, magyar szempontból is fontos kérdések, mint a kelet-közép-európai munkaerőre vonatkozó korlátozások feloldása, illetve a szolgáltatások piacának szabaddá tétele. Emellett a tagállamok külügyminiszterei csütörtökön este külön munkavacsorán tekintik át a legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és ezekkel – például a palesztinok segélyezésének ügyével, vagy az iráni atomprogrammal – a záróközlemény is foglalkozik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik