Nagyvilág

Az iszlámról is tanácskozik a pápa és 193 bíboros

Az iszlámhoz fűződő viszonyról, a püspöki nyugdíjkorhatár esetleges emeléséről és a szakadár ultrakonzervatív katolikusokkal való kibékülés lehetőségéről folytatott eszmecserét a világ minden tájáról érkezett bíborosokkal XVI. Benedek pápa.

A Vatikán hivatalos közleménye szerint a katolikus egyházfő azért hívta egybe a 193-tagú bíborosi testületet, hogy „együtt imádkozzanak és elmélkedjenek az egyház előtt álló lelkipásztori kihívásokról”. A Vatikáni Rádió jelentése szerint az eseményre Rómába érkezett a két magyar bíboros, Erdő Péter esztergom-budapesti érsek és elődje, Paskai László is.

Az ülés zárt ajtók mögött zajlik, vatikáni források szerint délelőtt főként arról volt szó, miként lehetne visszaterelni az egyházba a II. vatikáni zsinat reformjai miatt a Vatikántól 17 éve elszakadt „hagyományőrzőket”, a Marcel Lefebvre néhai francia érsek által alapított Szent X. Pius Társaságot, amely továbbra is ragaszkodik a latin nyelvű misézéshez és a katolikus tanítás kizárólagosságához. Az olasz sajtó úgy értesült, hogy a pápa javasolni fogja a bíborosi testületnek az alapító érsek és az általa a Vatikán tilalma ellenére felszentelt négy püspök kiközösítésének visszavonását. Úgy tudni, a pápa hajlik arra is, hogy engedélyezze a tradicionalistáknak a latin nyelvű misézést.

Több bíboros is azt szeretné, ha a jelenlegi 75 évről 80 évre emelnék azt a korhatárt, amelynek betöltése esetén a püspökök kötelesek felajánlani nyugalomba vonulásukat a pápának. A korhatár esetleges emelése kihatással lehet a pápaválasztásra jogosult bíborosokra is, akik a jelenleg érvényes szabályok szerint 80 éves korukig választhatók pápává, illetve választhatnak pápát. Walter Kasper, egy befolyásos pápai tanácsadó “testvérinek és nyugodtnak” nevezte a délelőtti eszmecserét és elismerte, hogy azon voltak eltérő vélemények.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik