Nagyvilág

Talpon a fehérorosz ellenzék

Az ukrán narancsos forradalom mintájára szombatra nagygyűlést hirdetett a fehérorosz ellenzék, mely a vasárnapi elnökválasztás óta demonstrál a csalások és visszaélések ellen a minszki Október téren.

Az elnökválasztás eredményét vitató fehérorosz ellenzék hívei a több száz őrizetbe vétel ellenére kedden is megszállva tartották Minszk központi terét. Alekszandr Milinkevics, aki az ellenzék első számú jelöltje volt az elnökválasztáson, felhívást intézett az ellenzék híveihez, hogy tegyék mindennapossá tiltakozó akcióikat, és gyűjtsenek erőt egy minden korábbinál nagyobb szombati tüntetésre, amelyet szintén az Október téren, az elnöki hivatal mellett kívánnak megrendezni. Az ellenzéki vezetők azt remélik, hogy a hét végén nagyobb tömeg mozgósítható a tüntetésekre.


A legnagyobbnak tervezett tüntetés március 25-i dátumra való időzítése különösen fellelkesítheti az ellenzék híveit. Ez a nap ugyanis a rövid életű fehérorosz népköztársaság kikiáltásának (1918 március 25.) napja, amelyet az ellenzéki erők a fehérorosz szabadság napjaként tisztelnek.

Kitartóak


A hivatalban lévő hatalom, amely inkább a szovjet korszak jelképeihez és eszményeihez kötődik, nem tekinti ünnepnek március 25-ét. A fagyos időjárás ellenére mintegy 300-400 fiatal töltötte sátrakban a keddre virradó éjszakát a minszki Október téren az ukrajnai narancsszínű forradalom ifjainak mintájára, fittyet hányva a hatóságok erőszakkal való fenyegetéseinek. Milinkevics is a téren töltötte az éjszakát, majd a nap egy részét is.

Többen kimentek a térre a Minszkben akkreditált külföldi diplomaták közül is. A főváros lakosságának ellenzékkel rokonszenvező rétegeiből sokan vittek élelmet és meleg teát a tüntetésen kitartó fiataloknak. Délutánra csak mintegy kétszáz tiltakozó maradt a téren, estére azonban ismét tiltakozók ezrei lepték el a városközpontot, csakúgy mint vasárnap és hétfő este történt.

Támogatást kérnek az uniótól

További támogatást kért az Európai Uniótól szerda hajnalban ismertté vált nyilatkozatában Alekszandr Milinkevics, a fehérorosz ellenzék vezetője. A Lukasenko-rezsimet durva választási csalással vádoló és új választásokat követelő ellenzéki politikus német újságírókon keresztül az uniónak küldött üzenetében újabb szankciókat sürgetett a fehérorosz hatalommal szemben. A legnagyobb ellenzéki tömörülésnek számító “egyesült demokratikus erők” vezetője, aki Lukasenko mögött a vasárnapi elnökválasztáson a legtöbb szavazatot szerezte, egyebek között indítványozta, hogy az EU bővítse azon hivatalos fehérorosz személyek listáját, akikre kiterjed a tagországokba történő beutazási tilalom.

Milinkevics szerint ezt a tilalmat ki kell terjeszteni mindazon személyekre, akik bűnrészesek voltak az elkövetett választási csalásokban. Az ellenzéki politikus azt állította, hogy rendelkeznek ezen személyek listájával.

Az EU 1997-ben beutazási tilalmat léptetett éltbe Lukasenko elnökkel és legközelebbi támogatóival szemben. Milinkevics most mindenekelőtt ennek a listának a kibővítését sürgette, noha – mint utalt rá – tudatában van annak, hogy nem könnyű a döntési folyamat az unión belül.

Igen, de…

Az Európai Unió – akárcsak az Egyesült Államok vagy több nemzetközi szervezet – antidemokratikusnak nevezte a vasárnapi fehérorosz elnökválasztást, s egyetértett azzal az ellenzéki követeléssel, hogy új választásokat kell tartani a korábbi szovjet köztársaságban. Arról azonban a tagállamok külügyminiszterei nem jutottak egyetértésre, hogy megtagadják e a minszki rezsim elismerését.

Az unió álláspontját megfogalmazó Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azt hangoztatta, hogy az EU nem szakítja meg a párbeszédet a fehérorosz kormányzattal, nem zárta ki ugyanakkor “célzott szankciók” bevezetését a rezsim vezetőivel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik