Nagyvilág

A Kadima az izraeli választások fő esélyese

A hónapok óta kómában fekvő Ariel Saron miniszterelnök által alapított középutas Kadima (Előre) párt az egy hét múlva tartandó izraeli parlamenti választások fő esélyese a legfrissebb felmérések szerint.

Az izraeli állami televízió által ismertetett, legfrissebb közvélemény-kutatásból az tűnt ki, hogy a nagyobb pártok vetélkedésében az Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök által vezetett Kadima fölényesen megelőzi mind a baloldali Izraeli Munkapártot, mind a jobboldali Likudot. Izraelben március 28-án tartják az előre hozott parlamenti választásokat.

A felmérések szerint a 120 fős parlamentben a Kadima 39, míg az Izraeli Munkapárt és a Likud egyaránt 17-17 mandátumra számíthat. A knesszet többi képviselői helyén kisebb pártok osztoznak. A válaszokból kitűnt az is, hogy a megkérdezettek több mint ötven százaléka bízik Olmertben, aki a Kadima győzelme esetén minden valószínűség szerint Saron helyébe lép.

Peresz a második a listán

A rendkívül nagy nemzetközi tekintélynek örvendő, Nobel-békedíjas Simon Peresz a második lesz a Kadima (Előre) párt parlamenti választási listáján – jelentette kedden este az egyik jeruzsálemi kereskedelmi televízió. A listát a jelenlegi ügyvezető kormányfő, s Saron közeli bizalmasának számító Ehud Olmert vezeti majd. A 82 esztendős Peresz tavaly novemberben, több évtizedes tagság után lépett ki korábbi pártjából, a baloldali izraeli Munkapártból, s csatlakozott Saron újonnan létrehozott centrista pártjához.

Peresz második “listás” helye nem meglepetés, ugyanis a hét elején maga a politikus jelentette be, hogy nem kíván miniszterelnök lenni, sőt kormánytisztséget sem kíván vállalni, hanem minden erejével a béke megteremtését szeretné előmozdítani. Ezzel egyidejűleg híveit Olmert, illetve a Kadima támogatására szólította fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik