Nagyvilág

Csődközelben a brit Munkáspárt

A politikai botrány mellett pénzügyi válság is fenyegeti a kormányzó brit Munkáspártot a titkosnak szánt támogatói hitelek ügye miatt, az érintett nagyvállalkozók közül ugyanis többen visszakövetelik pénzüket. Az egyre kínosabbá váló ügyben már a Scotland Yard is vizsgálatot kezdeményezett.

A brit Munkáspártot az utóbbi tíz napban öntötte el a pártnak juttatott, csaknem 14 millió fontos (5,2 milliárd forintos) magánkölcsönök ügye a sajtóban megjelent leleplező riportok nyomán.

A magánszemélyektől, a brit ipari és szolgáltató szektor nagyvállalkozóitól felvett hiteleket a párt még a tavaly májusi választások előtt, választási kampányának finanszírozására kapta. A jelenlegi brit törvények szerint ez önmagában nem jogellenes, mind egyértelműbb bizonyítékok utalnak azonban arra, hogy a kampányt hitellel támogatók közül többet cserébe a kormány nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt, ami egybehangzó kommentárok szerint már kimeríti a politikai korrupció fogalmát.

Visszakövetelik a pénzt

A szerdai The Daily Telegraph értesülése szerint a kölcsönbotrányba keveredett tizenkét gazdag üzletember közül – miután nevük nyilvánosságra került – „legalább öt” visszaköveteli pénzét, ami 6,5 millió font rövidtávú kifizetési kötelemmel jár.

Amikor Lord Levy, Blair hivatalos pénzgyűjtő megbízottja a hitelezőkkel tárgyalt a kölcsönök ügyében, azt abban a reményben tette, hogy a pénzeket a támogatók végül adománnyá nyilvánítják majd, vagy legalábbis határidő nélküli törlesztést tesznek lehetővé – írta a legnagyobb konzervatív brit napilap.

Anyagi csőd fenyeget


A Munkáspárt, amelynek már most is 23 millió font (8,5 milliárd forint) adóssága van, a Financial Times szerdai értesülése szerint „a megállapodás közelében jár” egyik nem használt londoni irodaépületének értékesítéséről, amelytől 6 millió fontot „vagy még többet” remél.

A „kölcsönökért nemességet” botrány miatt lázadás tört ki a Munkáspárt adminisztratív vezetésében: az Országos Végrehajtó Bizottság, amelyben jelentős súllyal vannak jelen a Blairt nem kedvelő munkáspárti balszárny képviselői, formálisan visszavette a miniszterelnöktől a pártadományok ellenőrzésének felelősségét.


Szerdai londoni kommentárok szerint ez a Tony Blairre mért legmegalázóbb politikai csapások egyike a kormányfő politikai pályafutásának kezdete óta. Ezt tetézte az a bejelentés, hogy az ügyben vizsgálatot kezdett a Scotland Yard is, annak a törvénynek az alapján, amely tiltja pénzen vásárolt politikai előnyök nyújtását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik