Nagyvilág

Pakisztán már robotrepülővel is képes atomcsapásra

A pakisztáni hadsereg sikeres kísérletet hajtott végre kedden egy 500 kilométer hatótávolságú, saját fejlesztésű manőverező robotrepülőgéppel, amelyet nukleáris töltettel is fel lehet szerelni - jelentették be közleményben.

A pakisztáni területen, de titokban tartott helyen elvégzett teszt már a második volt a Hatf VII, másik nevén Babur robotrepülőgéppel, és megtekintette Pervez Musarraf elnök is – olvasható a közleményben. Az első kísérletet augusztusban hajtották végre, Musarraf 62. születésnapján. A robotrepülőgép röppályája teljesen a tervnek megfelelően alakult, és halálpontosan ért célba – állapította meg a hadsereg.

Pakisztán nem közölte előre szintén atomhatalom szomszédjával és riválisával, Indiával, hogy ilyen kísérletet fog végrehajtani, mert ez a megállapodás szerinti kötelezettsége csak a ballisztikus rakétákra vonatkozik – mondta egy neve elhallgatását kérő, magas rangú biztonsági tisztségviselő. A Baburt különböző típusú talapzatokról lehet indítani. A radarok számára szinte láthatatlan, képes nagyon alacsonyan repülni, és könnyen manőverezni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik