Nagyvilág

Hollandia behúzná a kéziféket

Hága a Nyugat-Balkántól eltekintve az EU bővítésének leállítását akarja kiharcolni a hétvégi uniós csúcstalálkozón.

A holland delegáció a hét elején szétosztogatott a többi 24 állam nagykövetsége közt egy vitaindító dokumentumot, amellyel a csütörtök–pénteki brüsszeli uniós csúcstalálkozó bővítésről szóló részének kívánja megadni az alaphangját.

A Bruxinfo úgy tudja, hogy a holland vitaindító markánsan bővítésellenes hangot üt meg. Míg leszögezi, hogy a balkáni államoknak tett vállalásokat be kell tartani, az Európai Uniónak azon túl nem szabad tovább terjeszkednie, és ezt világossá is kell tennie közeli s távoli szomszédai számára.

A holland álláspont, amely visszhangozza a szintén keményen bővítésellenes francia gondolkodást, és tükrözi az európai politikai elit egyre bővítésszkeptikusabb hangulatát, azt jelenti, hogy például Ukrajna egyértelműen keresztet vethet uniós ambícióira, legalábbis a belátható jövőben.

Brüsszeli illetékesek ezzel kapcsolatban ugyanakkor megjegyzik, hogy a csatlakozási folyamatban már most valamilyen formában részt nem vevő szomszédok – így Ukrajna – uniós kilátásai egyébként is igen haloványak volnának, tekintve zűrzavaros politikai és gazdasági helyzetüket, és tagsági kilátásaik szinte zéró támogatását az EU-n belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik