Nagyvilág

Szigorítaná az amerikaiak beutazását a cseh külügyminiszter

Cyril Svoboda azzal magyarázta szándékát, hogy az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália nem hajlandók eltörölni a cseh állampolgárokra vonatkozó egyoldalú vízumkényszert.

„Polgárainkat megalázó procedúrának vetik alá az Egyesült Államok repülőterein, ezért szeretném, ha mi is bevezetnénk egy ugyanilyen eljárást” – mondta a cseh diplomácia vezetője egy vasárnapi tévévitában. „Ez nem kötekedés, csak az egyensúly helyreállítása” – fűzte hozzá újságírói közbevetésre válaszolva. Az amerikaiak, kanadaiak és ausztrálok évek óta vízummentesen utazhatnak Csehországba, ha 90 napnál rövidebb ideig tartózkodnak a közép-európai országban.

Frantisek Bublan cseh belügyminiszter elutasította minisztertársa megközelítését, amely szavai szerint szükségtelen ellenségeskedés, és nem szolgálja Csehország javát. Csehországban hosszú ideje vitatéma az Egyesült Államokba való beutazáshoz szükséges vízum kérdése. Vladimír Zelezny független európai parlamenti képviselő – a cseh Nova TV volt vezérigazgatója – a júniusban esedékes csehországi parlamenti választásokat megelőző kampányának egyik témájává tette a vízummentesség kérdését.

Az amerikai hatóságok legfőképp azon feltétel teljesüléséhez kötik a cseh vízummentesség kimondását, hogy a benyújtott vízumkérelmek közül az elutasítottaké ne haladja meg a 3 százalékot. Ez az érték jelenleg 10 százalék körül mozog. Tavaly 35 ezren folyamodtak amerikai vízumért Csehországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik