Nagyvilág

Putyin gratulál, az USA új választásokat szorgalmaz

Miközben Vlagyimir Putyin gratulált fehérorosz kollégájának újraválasztásához, az amerikai Fehér Ház nem fogadja el az elnökválasztás végeredményét.

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az Alekszandr Lukasenko elnök újraválasztását eredményező kampány „a félelem légkörében” folyt, „voltak őrizetbe vételek, verések és csalások” ezért nem fogadja el az eredményt – közölte a washingtoni Fehér Ház. “Támogatjuk az új választásra szóló felhívásokat” – jelentette ki Scott McClellan fehér házi szóvivő. A tiltakozásokra utalva óva intette a minszki hatóságokat attól, hogy „a következő napokban és azután fenyegessék vagy őrizetbe vegyék azokat, akik élnek politikai jogaikkal”.

Egy név nélkül nyilatkozó külügyminisztériumi tisztségviselő szerint „a fehérorosz kormánynak a választás előtti cselekedetei minden jel szerint ellentétesek voltak a szabad és igazságos (elnök)választást illetően vállalt kötelezettségeikkel. Semmi olyat nem tapasztaltunk a választás során, ami ezen változtathatott volna.” „Konzultálni fogunk az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel és az Európai Unióval arról, milyen intézkedésekkel válaszoljunk a fehérorosz kormány cselekedeteire, de ez nem várható azonnal” – tette még hozzá a külügyi illetékes.


Putyin együtt építené a demokráciát


Vlagyimir Putyin azt írta Alekszandr Lukasenkónak, hogy a vasárnapi voksolás eredménye mutatja a fehérorosz választók bizalmát a népjólét további javítására irányuló politikájában. Putyin reményét fejezte ki, hogy Lukasenkóval ténylegesen előrejuthat az orosz-fehérorosz unió építésének útján, és biztosíthatják országaik demokratikus fejlődését.A Vedomosztyi című liberális lap szerint Lukasenko győzelme azért előnyös Putyinnak, mert az orosz elnök kormányzása szinte már csak a fehérorosz vezetőéhez képest tűnhet demokratikusnak. Lukasenko az Európa utolsó diktátora címet érdemelte ki az Egyesült Államoktól.


Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerint a fehéroroszországi elnökválasztás nem felelt meg a demokratikus normáknak, mert Lukasenko visszaélt az államhatalommal és korlátozták az állampolgárok alapvető jogait. Az orosz külügyminisztérium szerint ellenben a választás megfelelt az általánosan elfogadott normáknak, és tiszteletben kell tartani eredményét, amely szerint Lukasenko több mint 80 százalékos voksaránnyal harmadik elnöki megbízatást szerzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik