Nagyvilág

Nagy-Britannia új tárgyalásokat javasol Iránnal

Nagy-Britannia olyan javaslattal készül előállni, melynek értelmében új tárgyalások kezdődhetnének Iránnal az ázsiai ország vitatott atomprogramjáról – közölték Bécsben névtelenül nyilatkozó diplomaták. A javaslat Oroszországra és Kínára igyekszik tekintettel lenni.

Moszkva és Peking ellenzi ugyanis azt a nyugati törekvést, hogy a Biztonsági Tanáccsal (BT) fogadtassanak el határozatot Irán atomprogramja ügyében, esetleg olyat, amely szankciókat is elrendel Teherán ellen. Mind Oroszország, mind pedig Kína azt javasolja, hogy folytassanak újabb tárgyalásokat Iránnal az atomprogramjával kapcsolatos vita elsimítása érdekében. Álláspontjuk szerint az egész ügy kezelését továbbra is meg kellene tartani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) keretein belül.

A névtelenül nyilatkozó diplomaták szerint a britek – a franciákkal és az amerikaiakkal együtt – azt remélik az újabb tárgyalási lehetőség felajánlásától, hogy cserébe Oroszország és Kína is hajlandó lesz elfogadni a BT szigorúbb fellépését az urándúsításhoz ragaszkodó, a NAÜ-vel nem teljes mértékben együttműködő Irán ellen.

Az orosz és kínai hajlandóságra feltétlenül szükség van, hiszen mindkét ország vétójoggal rendelkező állandó tagja az ENSZ e legfőbb döntéshozó szervének. Az információt közlő diplomaták szerint Nagy-Britannia valószínűleg Franciaországot, Oroszországot, Kínát és Németországot kérné fel, hogy vele együtt vegyenek részt az Iránnal folytatandó tárgyalásokon.

Washington valószínűleg külső támogatást biztosítana, de az is lehet, hogy maga is bekapcsolódna. Az elképzelés értelmében a következő hónapokban a nyugati országok nem próbálnák sürgetni az oroszokat és a kínaiakat a szankciók elfogadására.

A britek hétfőn terjesztik elő új javaslatukat egy magas szintű diplomáciai összejövetelen, amelyet a Biztonsági Tanács keretén kívül rendeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik