Nagyvilág

EU-s szankciókra készülhet Fehéroroszország

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfői brüsszeli tanácskozásukon büntetőintézkedéseket is fontolóra vesznek a fehérorosz rezsimmel szemben.

Ursula Plassnik, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere elmondta, hogy rendkívül aggasztó az elnökválasztáson a voksolás előtti napokban leadott szavazatok nagy száma, amikor semmilyen ellenőrzésre nem volt mód. Az osztrák külügyminiszter felidézte a megfélemlítés, az erőszakkal való fenyegetés és az ellenzék rendszeres akadályozásának légkörét, ami miatt az unió már a múlt héten bírálta a minszki elnökválasztást. A helyzet azóta nem javult.

Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke a hivatalos választási eredmény kihirdetése után úgy nyilatkozott, hogy ennek tükrében nincs lehetőség párbeszédet kezdeni Fehéroroszország esetleges EU-tagságáról. Az egyik német rádióban nyilatkozó politikus szerint a nyilvánosságra hozott előzetes eredmény (mely szerint Alekszandr Lukasenko elnök a szavazatok 82,6 százalékát kapta) senkit sem fog megtéveszteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik