Nagyvilág

Kisiklott a varsói gyors?

Előrehozott választásokat fontolgatnak a lengyel jobboldal prominensei.

Elutasította vasárnap az új, tavaszra előre hozott parlamenti választás kiírását a lengyel ellenzék fő ereje, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO), a kormánypárt vezetője ezzel szemben az ellenzék ellenjavaslatát utasította vissza.


Jaroslaw Kaczynski, a jobboldali nacionalista kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője a párt szombati kongresszusán jelentette be, hogy “a következő napokban” indítványozni fogják a parlament feloszlatását és új választás kiírását még XVI. Benedek pápa május 25-28-i látogatása előtti időpontra.


A PO a májusi előre hozott választás ellen fog szavazni – szögezte le vasárnapra összehívott sajtóértekezletén Donald Tusk, az ellenzéki párt elnöke. Nyitva hagyta ugyanakkor a lehetőséget egy őszi idő előtti választás előtt, ám feltételeket szabott.


Beleegyeznék egy (őszi) választásba, de azzal a feltétellel, hogy az ne vessen vissza minket a kiindulóponthoz – jelentette ki Tusk, azt javasolva, hogy az újabb voksolást a helyhatósági választással egy időben tartsák meg. A PO ezen kívül a választási rendszer megváltoztatását követeli – arányos helyett többségi szavazást – , ehhez azonban alkotmánymódosításra lenne szükség. Az új választási rendszer melletti legfőbb érve az, hogy nélküle nem változna a jelenlegi helyzet: sem a kormányoldal, sem az ellenzék nem jutna többséghez, folytatódna a kisebbségi kormányzás.


Kaczynski sajtónyilatkozatban haladéktalanul visszautasította a PO ellenjavaslatát. Mint rámutatott, a PiS változatlanul ellenzi a többségi szavazás bevezetését, a törvényhozási és a helyhatósági választás összekapcsolása pedig káoszhoz vezetne. Megismételte javaslatát, hogy a parlament április 6-ig oszlassa fel magát, s “ha ez lehetetlen, igyekszünk olyan megoldást találni, hogy (a parlament) kitölthesse négyéves mandátumát”.


Lengyelországban mind a parlament feloszlatásához, mind az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség kell, ami azt jelenti, hogy mindkét javaslathoz szükség van mindkét fél támogatására.


A PiS a PO-val folytatott koalíciós tárgyalásokat a szeptemberi választások után, de ezek kudarcba fulladtak. A PiS a törvényalkotás biztonsága érdekében később rákényszerült arra, hogy szövetséget hozzon létre más parlamenti erőkkel, ezért februárban “stabilitási egyezményt” kötött két kisebb, hozzá hasonlóan jobboldali és euroszkeptikus párttal, a Lengyel Családok Ligájával (LPR) és az Önvédelemmel. E kis pártok azonban inkább bizonyultak kerékkötőnek, a maguk programját próbálták erőltetni. Kaczynski emiatt többször megfenyegette őket azzal, hogy kezdeményezi a parlament feloszlatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik