Nagyvilág

Titkos kölcsönből finanszírozta kampányát Blair

A brit Munkáspárt titkokban 14 millió dollár kölcsönt vett fel a tavalyi kampányra tehetős magánszemélyektől – robbant a botrány Nagy-Britanniában. Az ország egyik legtekintélyesebb gazdasági hírmagazinja, az Economist azt tanácsolta az ország miniszterelnökének, hogy mondjon le.

A Munkáspárt által felvett 14 millió dollár titkos kölcsönről szóló összeg a korábban nyilvánosságra kerültnek közel háromszorosa, és nagyrészt a párt 18 millió dolláros kampányának költségeire használták fel. A Munkáspárt ígéretet tett arra, hogy a jövőben megnevezi majd a pártnak kölcsönt nyújtó személyeket , különös tekintettel arra, hogy felmerült a gyanú, hogy a pénz ellenében különböző tisztségekkel jutalmazták őket -írja a BBC. A brit miniszterek tagadták, hogy bármilyen ellenszolgáltatást nyújtottak volna az anyagi segítség fejében.

A Munkáspártról nyilvánosságra került adatok alapján úgy tűnik, hogy a párt által az általános választásokra költött 17,94 millió dollár java olyan magánszemélyektől származott, akik azzal a feltétellel voltak hajlandók a kölcsönre, hogy a nevük nem kerül nyilvánosságra. A miniszterek siettek meggyőzni a közvéleményt, hogy az effajta kölcsönökben nincs semmi illegális, hiszen igaz, hogy a jelenlegi brit törvények alapján a politikai pártoknak az 5000 dollár feletti adományokat be kell vallaniuk, de ez a kötelezettség a kölcsönökre nem vonatkozik.

Változtatna a rendszeren

A brit miniszterelnöki hivatal az ügyre reagálva kijelentette, hogy változtatni fog a pártfinanszírozás rendszerén, és egy volt magas rangú hivatalnokot fog kinevezni az ügy többpárti megvitatására. Tony Blair akkor döntött a rendszer felülvizsgálata mellett, amikor kiderült, hogy a kölcsönökről még a Munkáspárt pénzügyi felelőse, Jack Dromey sem tudott. Blair beismerte azt is, hogy nem tájékoztatta a parlament miniszterek kinevezéséért felelős bizottságát arról, hogy a posztra jelentkezők közül hárman anyagilag támogatták a pártot.

A Konzervatív Párt is ígéretet tett arra, hogy a jövőben név szerint említi majd a pártot finanszírozó személyeket, de kiemelték, hogy éves beszámolójukban már eddig is közzé tették a kölcsönből származó bevételeiket. Az erről szóló legfrissebb adat a 2004-es jelentés, mely szerint 9,021,000 dollár kölcsönt kaptak, plusz £4,316,000 kamatmentes összeget választókerületi egyesületektől. A 2005-ről szóló dokumentumokat júliusban fogják közzé tenni. A konzervatívok szóvivője a Munkáspárt finanszírozási botrányára reagálva kijelentette: „az alapvető különbség az, hogy mi nem próbáltunk semmit eltitkolni, és a párt gazdasági felelőse pontosan tudja, hogy mi folyik be a kasszába.”

Economist: Blair mondjon le

A botrány kapcsán a brit miniszterelnökkel szembeni bizalom jelentősen meggyengült. Nagy-Britannia egyik legtekintélyesebb gazdasági hírmagazinja azt tanácsolta az ország miniszterelnökének, hogy mondjon le. Az Economist szerint Tony Blair nem lesz képes megvalósítani reformprogramjának nagy részét. A lap szerint a munkáspárti miniszterelnök már csak a nemzetközi elismertségéből él. Az újság elismeri ugyanakkor, hogy az egészségügyet és az oktatást jobb irányba indította el, de csak akkor lenne szabad hatalmon maradnia a következő két évben, ha lesz elég ereje végigvinni az elképzelt reformokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik