Nagyvilág

Litvánia benyújtotta euróbevezetési kérelmét

A figyelmeztetések dacára Litvánia – az újonnan csatlakozott országok közül másodikként – hivatalosan is benyújtotta kérelmét a 2007-es eurócsatlakozásra.

A litván pénzügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy Vilnius benyújtotta 2007-es eurócsatlakozási kérelmét Brüsszelnek. A balti ország arra számít, hogy az EU májusban válaszol a kérelemre – írja a Bloomberg.

Szlovénia volt az első

A 2004-ben csatlakozott országok közül elsőként Szlovénia jelezte, hogy már jövőre be kívánja vezetni a közös valutát, amelyet szakértők szerint gond nélkül teljesíteni is tud, hiszen a Tízek közül egyedül Ljubljana teljesíti az összes maastrichti kritériumot.

Nem úgy a litvánok, akiknek főként a magas infláció miatt főhet a fejük. Legutóbb épp Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos figyelmeztette erre Vilniust, rámutatva, hogy 2,7 százalékos inflációs rátája februárban túllépte a 2,6 százalékos célhatárt.

Száguld a litván gazdaság

Litvánia egyébként korábban bírálta a 80-as évek végén, a 90-es évek elején megalkotott maastrichti szabályokat, mivel azok büntetik a gyorsan növekvő gazdaságokat. A litván gazdaság növekedése tavaly elérte a 7,5 százalékot, és ezzel képletesen a dobogó harmadik fokára állhatott az EU-ban.

Vilnius állítja, hogy az infláció alakulását főként külső tényezők befolyásolják. „Az inflációs indikátor közel van a maastrichti inflációs kritériumhoz, és az inflációban bekövetkezett legutóbbi változások leginkább külső befolyásoknak tudhatók be, így az energiaárak hirtelen növekedésének” – olvasható a litván pénzügyminisztérium közleményében.

Észtország lehet a következő

Szlovénia és Litvánia mellett Észtország is az euró jövő évi bevezetésére pályázik, ám 4,2 százalékos inflációs rátájával erre vajmi kevés esélye van. Aivar Soerd észt pénzügyminiszter a héten „nagyon valószínűtlennek” nevezte, hogy országa 2007-ben csatlakozhat az euróövezethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik