Nagyvilág

Bush: Magyarország fénylő példa

Az ember szabadságvágyának az egyetemességét mutatta meg Magyarország példája George Bush amerikai elnök szerint, aki részt vett és rövid beszédet mondott a washingtoni kongresszusban szerdán az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A kongresszus és a magyar nagykövetség rendezvénye tisztelgés volt Magyarországnak a szabadság, a demokrácia ügyéhez való történelmi hozzájárulása előtt. Tom Lantos képviselő az 1848-as és az 1956-os forradalom mellett Magyarország történelmi teljesítményeként említette az osztrák–magyar határ, a vasfüggöny megnyitását is.

Bush elnök mintegy huszonöt percet tartózkodott az ünnepségen. Rövid beszédében kijelentette: Magyarország példája a türelem példája, annak a példája, hogy a szabadság vágya ott lakozik mindenkinek a lelkében és ezt a vágyat a zsarnokság nem olthatja ki. Az elnök utalt rá, hogy vannak, akik vitatják a szabadság egyetemességét, és úgy vélik, hogy az nem mindenkinek jó, ő azonban hisz benne, és a magyar példa is megmutatta, hogy a szabadság egyetemes.

A demokrácia erejét demonstráló példaként említette a háborúk dúlta Európát, amely most szabad és békében él. Magyarországot a demokrácia egyik fénylő példájának nevezte, és kijelentette: „Megköszönjük a magyar népnek a példát. Megköszönjük hozzájárulásukat ahhoz, hogy Afganisztán és Irak is részesülhessen a szabadság áldásaiból. Megköszönjük, hogy szövetséges a béke megóvásában. Azért jöttem, hogy emlékeztessem Magyarország népét arra, hogy Amerika jó barátjuk” – mondta.

A megemlékezés vége felé megjelent Donald Rumsfeld védelmi miniszter is, aki az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: „A magyarok bátorsága és a szabadságvágya olyan hatalmas és elemi erejű volt, amely megérdemli, hogy méltóképpen megemlékezzünk róla. Nagyra értékeljük kapcsolatunkat Magyarországgal a NATO-ban és a kétoldalú viszonyban. Végül pedig azért is jöttem, mert nagy rajongója vagyok Tom Lantosnak, aki nagyszerű törvényhozó és államférfi, és megtisztelve érzem magam, hogy itt lehetek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik