Nagyvilág

Szerbiában temethetik el Milosevicset

Szerbiában temethetik el Slobodan Milosevicset – jelentette be kedden Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök. Az egykori államfő családja ugyanakkor még nem döntött.

A bírósági döntés, miszerint Mirjana (Mira) Markovics visszatérhet az országba férje, Slobodan Milosevics temetésére, lehetővé teszi a családnak, hogy (Milosevicsnek) Szerbiában adják meg a végtisztességet – mondta Kostunica a Tanjug hivatalos szerbia-montenegrói hírügynökségnek.

A kormányfő arra nem tért ki, hogy a temetést Belgrádban rendeznék-e meg. Milosevics családja ugyanakkor még nem döntött arról, hogy Szerbiában temeti-e el a volt jugoszláv elnököt. A szerb vezetés korábban kizárta, hogy állami temetésben részesítse Milosevicset, aki szombaton hunyt el a hágai ENSZ-törvényszék fogdájában.

Milosevics özvegyének ügyvédei 15 ezer eurós óvadékot ajánlottak fel és helyeztek letétbe a belgrádi járásbíróságon, amely kedden érvénytelenítette a Mira Markovics ellen három éve kiadott nemzetközi elfogatóparancsot. A bíróság közleménye szerint a hatalommal való visszaéléssel vádolt Markovics hazatérése után szabadlábon maradhat, mert az óvadékot – az özvegy útlevelének leadása mellett – elegendő garanciának tartja arra, hogy az nem rejtőzik el a büntetőjogi eljárás elől és eleget fog tenni az idézéseknek.

Az özvegy útlevelének elkobzására vonatkozó bírósági kitétel ugyanakkor újabb kételyeket vet fel Milosevics esetleges belgrádi temetését illetően, mert Mira Markovic a szerb médiának adott legutóbbi nyilatkozataiban arról beszélt, hogy vissza akar utazni Moszkvába, miután férjét örök nyugalomra helyezték. A Szerbiai Szocialista Párt – Milosevics pártjának – alelnöke, Milorad Vucelic a Beta belgrádi hírügynökségnek elmondta: a bírósági állásfoglalás után beszélt az özveggyel, aki várhatóan “órákon” belül meghozza döntését arról, hogy Belgrádban vagy Moszkvában adják-e meg a végtisztességet Milosevicsnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik