Nagyvilág

A golfpályán buktatták meg a dél-koreai kormányfőt

Az államfő elfogadta Ri He Csan miniszterelnök lemondását, miután kiderült, hogy ingyen elfogadott hazai üzletemberektől egy golfozási lehetőséget és egy vacsorát.

A 2004 júniusa óta hivatalban lévő Ri He Csan miniszterelnök kedden felajánlotta lemondását Ro Mu Hjon elnöknek, miután az ellenzék heves bírálatainak és lemondását követelő felszólításainak kereszttüzébe került e „korrupciós ügy” miatt. Az államfő elfogadta a miniszterelnök lemondását – közölte Szöulban az elnöki hivatal.

Az ellenzék szemében az is súlyosbítja a kormányfő bűnét, hogy március elsején került sor a felhánytorgatott golfpartira és vacsorára, amikor Dél-Korea életét részlegesen megbénította egy országos vasutassztrájk. A kormányfő ahelyett, hogy tette volna a kötelességét, és megoldásokat keresett volna a vasutassztrájk okozta nehézségek áthidalására, a kikapcsolódás örömeit kereste, ráadásul úgy, hogy olyan szívességeket fogadott el, amelyek felvetik a korrupció gyanúját – hangzik az ellenzék vádja.

A kormányzó liberális Uri Párt vezetői is azt ajánlották az elnöknek, hogy fogadja el a kormányfő lemondását, mondván: a közvélemény oly mértékben rosszallja Ri magatartását, hogy ha következmények nélkül megússza a dolgot, az súlyosan árthat a pártnak a májusban esedékes helyhatósági választásokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik