Nagyvilág

Szívinfarktus végzett Miloseviccsel

A törvényszéki halottvizsgálat szerint szívinfarktus okozta a volt jugoszláv államfő halálát – jelentette be a hágai Nemzetközi Törvényszék. Egy az elnök vérét elemző holland toxikológus szerint azonban szándékosan vett be rossz gyógyszereket Milosevics.

Az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott közlemény szerint a boncolás során a vizsgálatot végző holland orvosok azonosítottak két olyan szívproblémát is, amelyben Milosevics szenvedett. Ezeket nem részletezte a közlemény, amelyben a hágai ENSZ-testület azt is jelezte, hogy maga is csak rövid összefoglalót kapott a vizsgálat eredményeiről az arra a hollandiai törvényszéki orvostani intézetet utasító hágai ügyészségtől.

A beszámoló szerint a vizsgálatot vasárnap végezték holland orvosok két szerb kórboncnok jelenlétében – utóbbiak részvételét a belgrádi kormányzat kérésére engedélyezték. Még mindig folyamatban van a holttestben esetlegesen fellelhető méreganyagok vizsgálata – ennek eredményét a “lehető leghamarabb” közzéteszik. Milosevics holttestét hétfőn átadják családjának – derül még ki a közleményből.

A vádak szerint mintegy 200 ezer balkáni háborús áldozat és közel négymillió menekült sorsában felelős Milosevicset szombaton találták holtan a törvényszék hágai börtönében. A hivatalos közlésekből továbbra sem derült ki, hogy az infarktusnak mi lehetett a kiváltó oka – a vérnyomásproblémákkal és szívpanaszokkal küzdő vádlottat régebb óta kezelték ezek enyhítése érdekében.

Ellentétes hírek

Bár más források ezt nem erősítették meg, egy holland orvos öngyilkosságra gyanakszik. A elnök holttestét vizsgáló orvosi bizottság egyik tagja szerint Slobodan Milosevics szándékosan vett be olyan gyógyszert, amely hatástalanította a magas vérnyomására kapott orvosságot. A néhai szerb és jugoszláv elnök vérét elemző Ronald Uges megállapítása szerint a Hágában őrzött Milosevics rifampicin hatóanyagú, részére nem felírt orvosságot vett be, amely semlegesítette a politikus magas vérnyomására adagolt szer hatását. Uges ezt a vérminta elemzése nyomán mutatta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik