Nagyvilág

Saját gyógyszerébe halt bele Milosevics?

Miközben az exdiktátor halálát vizsgáló bizottság infarktust emleget, a grémium egyik tagja szerint Milosevics önhatalmúlag olyan gyógyszert szedett, mely semlegesíti a politikus vérnyomására adagolt szer hatását.

  


Gyilkos szer?

A rifampicin csökkentheti számos gyógyszer koncentrációját a vérben, meggyorsítva semlegesítésüket. Így például csökkentheti a fogamzásgátló tabletták, az AIDS elleni szerek, valamint a fehérjebontó enzimek ellen szedett készítmények hatékonyságát. A rifampicin továbbá csökkentheti a vérben a szívritmuszavar ellen szedett és a véralvadásgátló készítmények hatását is. Emellett csökkentheti a plazmakoncentrációt, valamint a bétablokkolók csoportjába tartozó vérnyomáscsökkentők – például a metaprol vagy propanol – hatékonyságát. Kölcsönhatásba lép többek között a kalcium elleni gyógyszerekkel (verapamil, nifepidin), amelyeket a vérerek túlnyomása ellen alkalmaznak. A rifampicin egyúttal növelheti a gyógyszerkészítmények mérgező hatását.

A rifampicin elnevezésű gyógyszer, amelyet a Hágában őrzött Szlobodan Milosevics önhatalmúlag, orvosi felírás nélkül szedett egy holland toxikológus szerint, olyan antibiotikum, amelyet lepra és tuberkulózis (tbc) kezelésére használnak, de kölcsönhatásba lépve számos molekulával, csökkentheti azok hatékonyságát.

A néhai szerb és jugoszláv elnök vérét elemző Ronald Uges megállapítása szerint a Hágában, a Nemzetközi Törvényszék börtönében őrzött Milosevic rifampicin hatóanyagú, részére nem felírt orvosságot vett be, amely semlegesítette a politikus magas vérnyomására adagolt szer hatását.


Vagy mégse?


A holland szakorvos kollégái ugyanakkor más véleményen vannak.  A törvényszéki halottvizsgálat szerint szívinfarktus okozta a volt jugoszláv államfő halálát – jelentette be hétfőn a hágai Nemzetközi Törvényszék. Az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott közlemény szerint a boncolás során a vizsgálatot végző holland orvosok azonosítottak két olyan szívproblémát is, amelyben Milosevics szenvedett. Ezeket nem részletezte a közlemény, amelyben a hágai ENSZ-testület azt is jelezte, hogy maga is csak rövid összefoglalót kapott a vizsgálat eredményeiről az arra a hollandiai törvényszéki orvostani intézetet utasító hágai ügyészségtől.


A beszámoló szerint a vizsgálatot vasárnap végezték holland orvosok két szerb kórboncnok jelenlétében – utóbbiak részvételét a belgrádi kormányzat kérésére engedélyezték. Milosevics holttestét hétfőn átadják családjának – derül még ki a közleményből.


A vádak szerint mintegy 200 ezer balkáni háborús áldozat és közel négymillió menekült sorsában felelős Milosevicset szombaton találták holtan a törvényszék hágai börtönében. A hivatalos közlésekből továbbra sem derült ki, hogy az infarktusnak mi lehetett a kiváltó oka – a vérnyomásproblémákkal és szívpanaszokkal küzdő vádlottat régebb óta kezelték ezek enyhítése érdekében.


Mennek az oroszok


Oroszországnak „jogában áll nem bízni” Szlobodan Milosevics boncolásának eredményeiben – jelentette ki hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hozzátéve: orosz orvosok utaznak Hágába, hogy „legalább megismerkedjenek” a boncolási jegyzőkönyvben foglaltakkal. „Ahogyan nekünk nem hittek (amikor Oroszország garanciákat ajánlott arra, hogy Milosevics moszkvai kezelése után visszatér Hágába), úgy nekünk is jogunkban áll nem bízni azokban, akik ezt a vizsgálatot elvégezték” – mondta Lavrov az orosz civil kamara tagjaival tartott találkozója utáni sajtóbeszélgetésen.

„Azzal a kéréssel fordultunk a hágai Nemzetközi Törvényszékhez, hogy a mi orvosaink is részt vehessenek a boncoláson vagy legalább megismerkedhessenek annak eredményeivel” – tette hozzá. Lavrov közölte: orosz szakorvosok egy csoportja arra készül, hogy sürgősen Hágába utazzon. A moszkvai egészségügyi minisztérium, amelyet a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézett, ezzel párhuzamosan megerősítette: kedden orvoscsoport utazik Hágába, hogy „megismerjék a boncolásról készült dokumentumokat”.

Levél az elnöktől


Az orosz külügyminisztérium korábban megerősítette, hogy levelet kapott Szlobodan Milosevicstől, amelyben a Hágában raboskodó volt szerb elnök néhány nappal halála előtt arra panaszkodott, hogy nem kap megfelelő orvosi kezelést, és segítséget kért ahhoz, hogy engedélyt kapjon moszkvai gyógykezelésre. A levelet Hollandiában adták át szombaton az orosz nagykövetségen Milosevics munkatársai, és vasárnap kapta meg az orosz külügyminisztérium – hozta nyilvánosságra közleményében Mihail Kaminyin szóvivő.


„Kézzel írott levelében Szlobodan Milosevic arról tájékoztatott, hogy nem kap megfelelő kezelést a Nemzetközi Törvényszék orvosaitól…és ismételten orosz támogatást kért ahhoz, hogy engedélyt kapjon gyógykezelésre egy moszkvai klinikán” – áll a közleményben. Orosz orvosok korábban megvizsgálták Milosevicset hágai börtönében, de a törvényszék elutasította a vádlott moszkvai gyógykezelésre vonatkozó kérését, annak ellenére, hogy az orosz fél biztosítékokat adott: Milosevics a gyógykezelés után vissza fog térni Hágába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik