Nagyvilág

Nem lesz összecsapás Székelyudvarhelyen

Március 15-én Székelyudvarhelyen nyilatkozatot olvasnak fel a székelyföldi autonómiáról. A szélsőséges Nagy Románia párt „százezres" ellenakcióra készül, a miniszterelnök mindenkit nyugalomra int. A FigyelőNet kérdésére Udvarhelyen elmondták: nem tartanak semmiféle incidenstől.

A március 15-i nagygyűlésen a Székely Nemzeti Tanács 12 pontot fog felolvasni, amelyek tartalma még nem publikus, az eseményen fogják őket nyilvánosságra hozni – mondta a FigyelőNet kérdésére Komoróczy Zsolt, a székelyudvarhelyi városháza, a rendezvény társszervezőjének szóvivője.

Udvarhelyen nem félnek Tudortól

A szóvivő blöffnek tartja a Nagy Románia Párt (PRM) elnökének, Corneliu Vadim Tudornak a fenyegetését, amely szerint a román nacionalisták százezer fős ellentüntetést szerveznek. Mint mondta, Románia sokat változott 1990 óta – akkor, március 15-én véres összecsapás tört ki a Marosvásárhelyen ünneplő magyarok és a városba buszokkal érkező regáti román bányászok között -, az unióba készülő ország már nem engedhet meg magának etnikai incidenseket. Ezen felül bíznak a jogállamiságban, és a kormány ígéretében, hogy semmi nem zavarhatja meg a székely gyűlést. “Mi betartjuk a törvényeket, és elvárjuk, hogy mindenki más ugyanezt tegye” – fogalmazott. Hozzátette: Tudornak összesen sincs százezer híve, nemhogy ennyi embert tudjon mozgósítani. Komoróczy úgy tudja, hogy a PRM mindeddig nem kért engedélyt semmiféle rendezvényre Udvarhelyen, pedig ezt az esemény előtt 48 órával meg kellett volna tennie. Ebből is az derül ki, hogy Vadim Tudor ellentüntetését nem kell túl komolyan venni.

A szervezők mintegy tízezer főt várnak a székelyföldi városba, a gyűlésen beszédet mond majd Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere, Tőkés László református püspök, Csapó József, a Székely Nemzeti Tanács elnöke és Raffai Ernő történész – tájékoztatta lapunkat Komoróczy. A szóvivő kiemelte, hogy távol tartják magukat a napi magyar politikától, magyarországi politikust szándékosan nem hívtak a rendezvényre, ezzel is el akarják kerülni a részrehajlás vádját.

A helyiek a béke hívei

“A Székelyudvarhelyen élő mintegy ezer román lakost nem riasztja különösebben, hogy március 15-re akár tízezer magyar is érkezhet a székely nagygyűlésre, annál inkább kirázná a hideg őket, ha a szélsőségesen nacionalista Corneliu Vadim Tudor hozna százezer román „hazafit” a helyszínre, hiszen csak akkor állna fenn az összecsapás veszélye” – idézi a Cotidianul című független bukaresti napilapot az MTI. Március 12-én, az ortodoxia napján a városban celebrált misét Ioan Salajan, Kovászna és Hargita megye ortodox püspöke, aki a városban szolgáló rendőrökből és katonákból álló hívei és családtagjaik előtt, az „esetleges erőszakos cselekményeket megelőzendő”, békességet és nyugalmat hirdetett.

A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt ugyanakkor a hétvégén megismételte korábbi fenyegetőzését, hogy százezer ellentüntetőt visz Székelyudvarhelyre, ha az államfő nem tiltja be a nagygyűlést, vagy valamilyen más, számukra elfogadható megoldást nem ismertet. Erre reagálva Emil Boc demokrata párti elnök kijelentette, hogy egy ellentüntetés erőszakot szülne, Romániának pedig nincs szüksége az 1990-es marosvásárhelyi véres események megismétlésére.

A miniszterelnök higgadtságra int

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök a hétvégén kijelentette: gondoskodott arról, hogy március 15-én a hatóságok képesek legyenek megvédelmezni az alkotmányt és a törvényeket. A Rompres hírügynökségnek adott – a hétfői román sajtó által ismertetett – nyilatkozatában a kormányfő a Székelyudvarhelyre meghirdetett székely nagygyűlésre utalva hangoztatta: teljes mértékben bízik „a magyar nemzetiségű honfitársak érettségében”.

Tariceanu úgy gondolja, hogy az esemény beilleszkedik a szabad véleménynyilvánítás kereteibe, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagygyűlés az alkotmányos kereteket meghaladó megnyilatkozás is lehet. Sajnos mind a kisebbségi, mind a többségi lakosság körében hallhatók szélsőséges hangok – mondta a miniszterelnök, aki szerint ezeket „nem kell hagyni felerősödni”. Tariceanu egyébként kifejtette: szerinte a nemzetiségi kérdés romániai kezelése „még az Európai Unió számos országa számára is modellként szolgálhat”.

Az RMDSZ nem tart az ellentüntetéstől

Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke marosvásárhelyi sajtóértekezletén úgy jellemezte a székelyudvarhelyi nagygyűlést: „sok hűhó semmiért”. Szerinte a gyülekezés és a véleményformálás jogát senki nem tagadhatja meg, de – mint mondta – az autonómiáért nem hangzatos szólamokkal kell küzdeni.

A RMDSZ elnöke egyébként nem tart a Nagy-Románia Párt (PRM) által meghirdetett ellentüntetéstől. Az RMDSZ Kézdivásárhelyen rendezi központi ünnepségét. Az esemény politikamentességét egyebek között azzal is jelezni kívánja, hogy nem hívott meg magyarországi politikust, tekintettel a Magyarországon most folyó választási kampányra – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik