Nagyvilág

Szaúd-Arábia támogatást ígért a Hamasznak

Politikai és pénzügyi támogatást ígért Szaúd-Arábia a kormányalakításra készülő Hamasznak a radikális palesztin mozgalom egyik tisztségviselőjének közlése szerint.

Ezzat er-Risek, a Hamasz politikai bizottságának tagja elmondta, Szaúd el-Fejszál szaúdi külügyminiszter szombaton Rijádban a Hamasz küldöttségét fogadva biztosította őket arról, hogy a sivatagi királyság “fenntartja a palesztin nép politikai és pénzügyi támogatása melletti elkötelezettségét”. A Hamasz-küldöttség a mozgalom politikai vezetőjével, Hálid Mesaallal az élen tartózkodik háromnapos látogatáson Rijádban.

Risek üdvözölte a radikális mozgalom szaúdi támogatását, amelyet a sivatagi királyság a Hamasz nemzetközi elszigetelését célzó amerikai törekvések ellenére is fenntart.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió a terrorszervezetek közé sorolja a Hamaszt, amely felesküdött Izrael elpusztítására, aktivistái pedig számos merényletet követtek el az elmúlt években izraeli célpontok ellen. Washington és Brüsszel kilátásba helyezte, hogy leállítja a Palesztin Hatóság számára folyósított több száz millió dolláros segélyt, ha a Hamasz nem mond le az erőszakról, nem ismeri el a zsidó állam jogát a létezésre és nem tartja tiszteletben a korábbi izraeli-palesztin megállapodásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik