Nagyvilág

Interneten azonosítható CIA-kémek

Internetes kereséssel könnyen azonosítható az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) közel 2600 alkalmazottjának személyazonossága és az ügynökség két tucat egyesült államokbeli fedett "munkahelyének" holléte.

Erről számolt be írta saját nyomozásának eredményeire hivatkozva a Chicago Tribune. Az amerikai napilap olyan adatszolgáltatóktól szerezte meg az információkat, amelyek díjat számolnak fel állami irattárakhoz való hozzáférésért. A lap telefonos híváslisták, ingatlanügyletek, választási jegyzőkönyvek és vagyonadó-iratok tanulmányozása alapján azonosította a CIA-alkalmazottakat. Megtalálta a CIA belső telefonszámainak egy részét, illetve fedésben dolgozó ügynökök által használt levelezési címeket is.

Az újság rábukkant az ügynökség két tucat létesítményére is Chicagóban, illetve Virginia, Florida, Ohio, Pennsylvania, Utah és Washington szövetségi államokban. E létesítmények egy részét szigorúan őrzik, a többi viszont olyan magánlakásnak tűnik, amelynek látszólag semmi köze a CIA-hoz – írta a Chicago Tribune.

Az újság neveket és egyéb részleteket nem tett közzé, arra hivatkozva, hogy ez veszélybe sodorhatná a CIA alkalmazottait.

CIA: a rendszer nem tökéletes

A Chicago Tribune megemlítette, hogy az általa a hírszerző szervezet ügynökeként azonosított 2653 személy közül nem mindenki dolgozik fedésben. Egy részük nyíltan az ügynökségnek dolgozó elemző, vagy a CIA valamely vezető tisztségviselője, mint például George Tenet volt CIA-igazgató.

A lap kutatásai eredményének egy részét megosztotta az ügynökség illetékeseivel, akik elismerték, hogy az előttük bemutatott listákon valóban szerepelnek fedésben dolgozó CIA-alkalmazottak. Tom Crispell CIA-szóvivő hangsúlyozta, hogy állandóan foglalkoznak a fedés tökéletesítésével, az alkalmazottak valódi kilétének, tevékenységének eltitkolása azonban az internet korában jóval összetettebb feladatot jelent, mint korábban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik