Nagyvilág

Felavatták a csíkszeredai magyar főkonzulátust

Somogyi Ferenc külügyminiszter jelenlétében vasárnap Csíkszeredában ünnepélyesen felavatták az új magyar főkonzulátus épületét.

A csíkszeredai főkonzulátus megnyitását az októberben Bukarestben tartott közös magyar-román kormányülésen véglegesített megállapodás tette lehetővé. Tevékenysége hat romániai főkonzuli kerületre terjed ki, ami azt jelenti, hogy az intézmény segítséget nyújt minden oda látogató és ott élő magyar állampolgárnak, ellátja a természetes és jogi személy érdekeinek védelmét és képviseletét. Emellett elősegítheti az önkormányzatok, gazdasági és kereskedelmi érdekképviseletek, vállalatok, üzletemberek kapcsolatépítését, a regionális szintű együttműködést, a testvérvárosok közötti kötelékek erősítését, a kulturális együttműködést.

Azzal, hogy a főkonzulátus immár végleges épületében is elkezdheti működését, a vízumkiadás feltételei is adottak, így a romániai magyarok Csíkszeredában is benyújthatják a nemzeti vízum iránti kérelmüket.

Maga az intézmény január harmadikától kezdte meg működését, de akkor még csak a főkonzuli rezidencián, és csak korlátozott feladatkörrel. A főkonzulátus tényleges hivatali helyiségeinek otthont adó, magyar szempontból helytörténeti értékű Pál Gábor féle házra vonatkozó bérleti szerződés megkötését, illetve a felújítási munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárást követően azonnal megkezdődött az épület belső és külső rekonstrukciója. A zord téli időjárás azonban mindeddig csak a belső munkálatok befejezését tette lehetővé. A külső felújítás most kezdődhet el, és várhatóan április végén fejeződik be.

Somogyi Ferenc külügyminiszter a megnyitó után nyugat-balkáni körútra indul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik