Nagyvilág

Ismét a koalícióról tárgyal a Hamasz és a Fatah

Felújította a kormányalakítási tárgyalásokat csütörtökön Gázában a Hamasz és a Fatah palesztin mozgalom, hogy kísérletet tegyenek koalíciós kabinet megalakítására.

Ismét a koalíció lehetőségéről tárgyal a Hamasz és a Fatah palesztin mozgalom. Mahmúd az-Zaharnak, a radikális Hamasz és Azzám al-Ahmadnak, a mérsékeltebbnek tartott Fatah parlamenti frakcióvezetőjének egyeztetését eredetileg szerdán tartották volna meg, de a találkozót “technikai okokból” elhalasztották. Mahmúd Abbász palesztin elnök, a Fatah vezére február 21-én bízta meg Iszmáil Haníjét, a január végi parlamenti választásokon győztes Hamász vezetőjét a kormányalakítással.

Ígéret a koalícióra

Haníje akkor ígéretet tett arra, hogy egy nemzeti koalíciós kormány megteremtése érdekében az összes palesztin párt, így a Fatah megbízottaival is konzultál. Zahar és Ahmad először február 22-én tárgyalt egymással, és akkor a Fatah frakcióvezetője jelezte: mozgalma elvileg kész belépni a Haníje vezette kormányba. A Fatah több hangadó vezetője azonban ellenzi a részvételt, mondván, hogy a két mozgalom politikai nézetei eltérnek egymástól, ugyanis a Hamasz továbbra sem ismeri el Izraelt. A mostani találkozóra három nappal azután került sor, hogy lezajlott az új palesztin parlament alakuló ülése, melyen éles ellentétek bontakoztak ki a két fél között.

A Fatah bírósághoz fordult

A viharos tanácskozáson a Hamasz képviselői hatályon kívül helyeztek több olyan intézkedést, amelyet még az előző, Fatah vezette parlament hozott meg. A Fatah által elfogadott törvények Mahmúd Abbász elnök jogköreinek kiterjesztésére vonatkoztak. A Fatah-képviselők tiltakozásuk jeléül kivonultak az ülésteremből, és a legfelsőbb bírósághoz fordultak a Hamasz-határozatok megsemmisítése reményében.

A január 25-i választások nyomán megalakult 132 fős palesztin törvényhozásban a Hamasz 74 képviselője jutott mandátumhoz, és ezzel abszolút többséget szerzett a Fatah 45 fős frakciójával szemben. Megfigyelők szerint mind halványabb a remény arra, hogy a két legnagyobb palesztin politikai erő kormányra lépjen egymással, mert a Hamasz az összes kulcstárcát meg akarja szerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik