Nagyvilág

Irán nem enged a nemzetközi közösségnek

Irán ellenáll minden nyomásnak, illetve összeesküvésnek, és folytatja atomprogramját - nyilatkozta Irán politikai és vallási vezetője a teheráni televíziónak. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tegnap úgy döntött, hogy a Biztonsági Tanács elé terjeszti az iráni atomprogramról szóló jelentését.

Ma az iráni nép és az Iráni Iszlám Köztársaság vezetői erősebbek, mint valaha, s mint az acél, úgy állnak ellen mindenféle nyomásgyakorlásnak, illetve összeesküvésnek” – fogalmazott az ázsiai ország legmagasabb közjogi méltósága, Szajed Ali Hamenei ajatolláh egy szakértői értekezleten. Isten segítségével, értelmükkel és bölcsességükkel, egységüket megőrizve haladnak tovább a korszerű technológia megszerzése felé, ideértve a nukleáris technológiát is – fűzte hozzá.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök ugyancsak csütörtökön úgy vélekedett, hogy az ország megfélemlítésének időszaka a múlté, az elnök szerint a nyugat nem kényszerítheti Iránt, hogy adja fel nukleáris ambícióit. Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa hamarosan összeül, hogy intézkedéseket vitasson meg az iráni nukleáris program ellen -írja a BBC. A Teherán elleni szankciók azonban nem biztos, hogy hatásosak lesznek –nyilatkozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Erre utal az ultrakonzervatív nézeteiről ismert iráni államfő csütörtöki nyilatkozata is, mely szerint eljött az iráni nép hatalmának ideje, és az ellenség nem tudja arra kényszeríteni az országot, hogy lemondjon jogairól.

A Biztonsági Tanács öt állandó tagállamának nagykövetei szerdán megvitatták az iráni atomdossziéval kapcsolatos kérdéseket, hogy előkészítsék a BT állásfoglalását rögzítő szöveg alapjait. Irán az idén januárban jelentette be, hogy két év kihagyás után felújítja urándúsítási tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik