Nagyvilág

Világbanki segély a Palesztin Hatóságnak

A Világbank 42 millió dolláros rövid távú támogatást nyújt a palesztin kormányzatnak, hogy ezzel hozzájáruljon a pénzügyi összeomlás elkerüléséhez.

A Világbank által nyújtott 42 millió dolláros rövid távú támogatás az azonnali pénzhiány enyhítésére szolgál, és az alapvető szükségletek kielégítéséhez járul hozzá – írja a BBC.


Az izraeli kormányzat a Hamasz januári 25-i választási győzelmére adott válaszként e hónap elejétől leállította a palesztinoknak az adó- és vámbevételek folyósítását. Ez a havi mintegy 50 millió dollár jelentős részét teszi ki a palesztin költségvetésnek, elmaradása komoly nehézséget okoz a palesztin önkormányzatnak.

Az EU arra sürgeti Izraelt, hogy tegyen eleget a pénzátutalásra szerződésben vállalt kötelezettségének. James Wolfensohn, a Világbank volt elnöke, aki a közel-keleti rendezést előmozdítani hivatott „kvartett” (Egyesült Államok, Európai Unió, Oroszország, ENSZ) különmegbízottja, azon munkálkodik, hogy a jövőbeli palesztin kormányzatnak hosszú távú nemzetközi pénzügyi segítséget nyújtsanak.

Jacques Chirac francia államfő viszont hétfőn Szaúd-Arábiában közölte: ellenzi, hogy a Hamasz hatalomra jutása miatt a palesztinokkal szembeni szankciókat felfüggesszék. Az Európai Unió és az Egyesült Államok terrorszervezetnek tartja a Hamaszt, ennek ellenére az EU a múlt héten 120 millió eurónak megfelelő összegű segélycsomagot szavazott meg a Palesztin Hatóság számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik