Nagyvilág

Tömeges kivégzések Irakban

Bagdadban szerdára virradóra 23 kivégzett emberre bukkantak a hatóságok. Az újabb vérontás oka valószínűleg a szunniták és a síiták között kirobbant bosszúhadjárat, amely a szamárrai síita szentély ellen a múlt hónapban elkövetett merénylet után lángolt fel.

Az iraki fővárosban szerdára virradóra 23 holttestet találtak a hatóságok. Bagdad egyik, főleg szunniták lakta külvárosában 18 kivégzett emberre bukkant egy járőr: az összekötözött kezű, bekötött szemű áldozatok egy buszban voltak, többségüket megfojtották, kettőt közülük főbe lőttek.
 
További négy ember holttestét egy másik bagdadi negyedben találták meg. A fővárosban lelőtték Szaddám Huszein volt diktátor hadseregének egyik nyugalmazott tisztjét is. Az újabb vérontás oka valószínűleg a szunniták és a síiták között kirobbant bosszúhadjárat, amely a szamárrai síita szentély ellen a múlt hónapban elkövetett merénylet után lángolt fel.


Az Egyesült Államok részéről a napokban egymásnak ellentmondó vélemények hangzottak el az iraki állapotokat illetően. A Los Angeles Times napilapnak nyilatkozva az Egyesült Államok bagdadi nagykövete, Zalmay Khalilzad kijelentette: „Irak a polgárháború szélén áll”. A diplomata úgy vélte, ezzel Washingtonnak nincs választása: katonáit továbbra is Irakban kell tartania. Khalilzad szerint a az Irak elleni 2003-as amerikai invázió kinyitotta „Pandora szelencéjét”, melynek nyomán az országban elszabadultak a vallási indulatok. Megoldás csak a minden vallási és etnikai csoportot képviselő egységkormány megalakulása lehetne – nyilatkozta a nagykövet.


Rumsfeld szerint Irán katonailag támogatja az ellenállókat


Donald Rumsfeld védelmi miniszter ezzel szemben úgy vélekedett, hogy Irakban nincs polgárháborús helyzet, habár mindig ott a lehetőség, hiszen az országot egy elnyomó rezsim uralta, amely százezreket küldött tömegsírba. Rumsfeld az Irakban kialakult helyzetért Iránt is felelőssé tette, amikor azzal vádolta az országot, hogy katonákat küld Irakba zavarkeltés céljából. Embereket küldenek Irakba, hogy olyan dolgokat kövessenek el, amelyek kért okoznak Irak jövője szempontjából – mondta Rumsfeld a Pentagonban tartott keddi sajtóértekezletén.


Rumsfeld a részletekre nem tért ki, csak annyit közölt, hogy az Irakba beszivárgók a Köztársasági Gárda al-Kudsz hadosztályának a tagjai, amelynek a feladata az iszlám forradalmat fenyegető veszély elhárítása. Donald Rumsfeld és más amerikai illetékesek korábban már vádolták azzal Iránt, hogy részt vesz robbanószerek és pokolgépek gyártására alkalmas berendezések Irakba juttatásában, de Rumsfeld eddig nem tett említést az iráni hadseregről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik