Külföld

Szlovénia sürgeti az euró bevezetését

admin
admin

2006. 03. 08. 10:54

A szlovén gazdasági minisztérium azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz és az Európai Központi Bankhoz, hogy már júliusban adják áldásukat az euró jövő év elején esedékes bevezetéséhez.

Szlovénia abban bízik, hogy már az uniós pénzügyminiszterek július 11-i találkozóján megkaphatja az engedélyt, és nem kell októberig várnia, amikor az összes euróra vágyakozó ország sorra kerül.

Kérésünk oka, hogy elegendő időt nyerjünk minden előttünk álló feladat végrehajtására – nyilatkozta a Finance gazdasági napilapnak Andrej Bajuk pénzügyminiszter, kiemelve az euróérmék gyártásának kérdését.

A 2004-es bővítés során az EU tagjává vált országok közül a legvirágzóbb gazdasággal rendelkező Szlovénia már évekkel ezelőtt teljesítette a GDP-arányos államadósság, a költségvetési hiány, a kamatszint és az árfolyamstabilitás előírásait, és 2004 júniusában belépett az euró „előszobájaként” is emlegetett ERM-2 rendszerbe. Immár az inflációt is leszorították a belépéshez előírt mértékre: novemberben a 12 havi átlagos áremelkedés 2,5 százalék lett; azóta egyébként tovább csökkent, 2,4 százalékra.

Jelenleg Szlovénia áll legközelebb az eurózónához történő csatlakozáshoz, ám még néhány más ország – köztük például Litvánia – is bízik abban, hogy részese lehet a devizaközösség 2001 óta első ízben megvalósuló bővítésének.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.