Nagyvilág

Lelőtték az egyik indiai merénylőt

Az indiai rendőrség terrorellenes csoportja agyonlőtt egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt az előző napi, 23 ember halálát okozó váránászi (Benáresz) merényletekhez.

A férfit, akinél két és fél kilogramm robbanóanyag volt, Lakhnauban, Uttar Prades állam székhelyének külvárosában lőtték le. Ebben az államban található Váránászi szent városa is, ahol a hármas merényletet elkövették. Mint Rádzses Pandej helyi rendőrfőnök közölte, a férfinak valószínűleg köze volt a robbantásokhoz. Az indiai hatóságok „terroristákat” gyanúsítanak a hármas merénylet elkövetésével.

Indiában rendesen az iszlám szélsőségeseket szokták „terrorista” elnevezéssel illetni. A férfi – mint a PTI indiai hírügynökség jelentette – a hatóságok gyanúja szerint tagja volt a Laskar-e-Taiba elnevezésű, pakisztáni székhelyű szélsőséges iszlám csoportnak, amely Dzsammu és Kasmír állam Indiától történő elszakításáért harcol.

Kedden egy vasútállomáson, egy vasúti szerelvényen és egy hívekkel teli hindu templomban robbant pokolgép Váránásziban, a hindu zarándoklat csúcspontján; 23-an meghaltak és 68-an megsebesültek. Uttar Prades állam egészében fokozott riadókészültséget rendeltek el.

A hatóságok attól tartanak, hogy a merényletek felekezetközi erőszakot váltanak ki. Múlt év októberében a divali hindu vallási ünnep előestéjén muzulmán szélsőségesek Újdelhiben követtek el pokolgépes merényletsorozatot, 61 ember halálát okozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik