Nagyvilág

Keresetet nyújt be a Fatah a Hamasz ellen

A Fatah keresetet nyújt be a Hamasz ellen a palesztin legfelsőbb bíróságon és bojkottálja a palesztin parlament keddi ülését, tiltakozásul amiatt, hogy a Hamasz előző nap érvénytelenítette a Mahmúd Abbász palesztin elnöknek még az előző törvényhozás által megszavazott többletjogokat.

Bojkottálja a palesztin parlament keddi ülését a januári választásokon alulmaradt Fatah párt, tiltakozásul amiatt, hogy a Hamász mozgalom frakciója előző nap érvénytelenítette a Mahmúd Abbász palesztin elnöknek még az előző törvényhozás által megszavazott többletjogokat – írja a BBC.


Az előző parlament, melyben a Fatahnak – Abbász pártjának – többsége volt, a választások előtti utolsó ülésén megszavazott több intézkedést, köztük Fatah-tagok kinevezését kulcsfontosságú közigazgatási tisztségekre, valamint egy alkotmánybíróság létrehozását, amelynek bíráit Abbász nevezte volna ki parlamenti hozzájárulás nélkül.


Kivonultak a parlamentből

A Fatah-frakció hétfőn hiába próbálta törvényszegésre hivatkozva elérni, hogy a napirendi pontok közé ne kerüljön be az előző parlament február 13-i záróülésén megszavazott intézkedések felülvizsgálatáról szóló előterjesztés. A Fatah képviselői végül a Hamasz lépése elleni tiltakozásul kivonultak a ciszjordániai Rámalláhban tartott ülésről. A Mahmúd Abbász elnök jogkörének kapcsán kialakult vita nyomán végképp elszállni látszik az egységes nemzeti kormány felállításának reménye.


Bírósághoz fordulnak

Azzám al-Ahmed, a Fatah parlamenti frakciójának vezetője a bojkottról szóló írásbeli nyilatkozatot átadva közölte egyúttal, hogy pártja keresetet nyújt be a Hamasz ellen a palesztin legfelsőbb bíróságon. „Törvénysértésre használták többségüket érdekeik védelmében, mi most az igazságszolgáltatáshoz fordulunk, hogy segítsen megvédeni a törvényt” – mondta a frakcióvezető.


A január 25-i országos választás után az addig hosszú időn át uralkodó Fatah csak 45 mandátumot tudott szerezni a 132 fős parlamentben, de feltehetőleg bíztak benne, hogy korábbi rendeleteik nyomán ellensúlyozhatják a Hamasz dominanciáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik