Nagyvilág

CIA-bizottság: Kósáné pesszimista

Érdekes információkkal szolgált az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) állítólagos európai börtöneit vizsgáló európai parlamenti bizottság hétfői brüsszeli zárt ülésen Nicolo Pollari, az olasz biztonsági és titkosszolgálati szervezetek tábornoka.

A találkozón a képviselők meghallgatták Anna-Marie Lizint, a belga szenátus elnökét, aki egyben a titkosszolgálatok tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság ügyvezető elnöke is, valamint Jean-Claude Delepiere-t, a bizottság elnökét. “

Nem voltak túl kedvezőek a benyomásaink – vélte Kósáné Kovács Magda, aki közölte: a tábornok információinak egy része egyelőre feltételezéseken alapul. A magyar képviselő asszony mellett tagja még az ideiglenes EP-bizottságnak Schöpflin György (Fidesz-MPSZ), póttagja pedig Lévai Katalin (MSZP) és Szent-Iványi István (SZDSZ). Kósáné az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott MSZP-tájékoztatás szerint hangsúlyozta: nagyon valószínű, hogy a tábornok a későbbiekben újra a bizottság vendége lesz.

A két belga vendég Kósáné megítélése szerint “rokonszenves fellépésük ellenére némi ingerültséget váltott ki a képviselőkben”. “Azzal nem megyünk előre, ha a belga belbiztonság politikai és parlamenti felelőse egyfolytában azt ismételgeti, hogy a külföldi titkosszolgálatok iránt kell, hogy legyen Európa-szerte kormányzati bizalom. S hinnünk kell, hogy ezek a szolgálatok nem élnek vissza a lehetőségeikkel” – vélte a magyar képviselő.

A belga vendégek kiemelték, hogy a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás után ezt a bizalmat ki kellett terjeszteni az amerikai titkosszolgálatra is. “Ez azonban nem jelentheti, hogy a titkosszolgálatok, illetve a belbiztonsági szervek politikai és szakmai vezetőinek innentől kezdve hályog van a szemén” – vélekedett Kósáné. “Nagyon nagy baj lenne, ha a bizalomtól nem látnánk, nem hallanánk. Azt még meg lehet érteni, ha nem beszélünk, ám akkor ki kell jelenteni, hogy itt és most erről a biztonság további kockáztatása nélkül nem beszélhetünk.”

“Lizin asszony … azt ígérte, hogy amint bizottságuk befejezi a munkáját, és elkészíti a jelentést, akkor többet lehet majd tudni” – fejtette ki Kósáné Kovács Magda. – “Kevésbé vagyok optimista. Most éreztem tapintható közelségben a sokszor koptatott közmondás szerint, hogy nem zörög a haraszt, ha… Sok minden történt, s az is nyilvánvaló lett, hogy a politikának nem eminens érdeke félresöpörni a harasztot. Nem tudom, lesz-e elég erő a bizottságban ahhoz, hogy a nyilvánvaló jelektől eljusson a konkrétumokig.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik