Nagyvilág

Kivonult a Fatah az első plenáris ülésről

A napirendi pontok körüli nézeteltérések miatt kivonultak a Fatah képviselői az új palesztin törvényhozási tanács első plenáris üléséről, amelyet hétfőn tartottak a ciszjordániai Rámalláhban.

A Fatah frakciója ellenezte, hogy bekerüljön a napirendi pontok közé az előző parlament február 13-i záróülésén megszavazott intézkedések felülvizsgálatáról szóló előterjesztés. A leköszönő törvényhozási tanács, amelyben még a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah volt többségben, egyebek mellett az utolsó pillanatban megszavazta Fatah-tagok kinevezését kulcsfontosságú közigazgatási tisztségekre, valamint egy alkotmánybíróság létrehozását, amelynek bíráit Abbász nevezi ki parlamenti hozzájárulás nélkül.

A január 25-én tartott törvényhozási választásokon győztes Hamasz radikális mozgalom szerint ez a jogszabály-módosítás gyakorlatilag vétójogot biztosít Abbásznak az új parlamentben elfogadott törvények felett. Bejelentem a Fatah képviselőinek kivonulását, és mindaddig nem fogunk visszatérni az ülésterembe, amíg nem sikerül rendezni minden véleménykülönbséget – közölte Azzám al-Ahmad, a Fatah frakcióvezetője.

Heves szóváltás

Ahmad és a Fatah mozgalom más fő parlamenti képviselői, mint Nabíl Saat, Mohammed Dahlán és Száeb Erekát hasztalan próbálták elérni a vitás napirendi pont kihúzását, Abdel-Azíz Duejk házelnök, a Hamasz kádere hallani sem akart erről.

Duejk szenvedélyes szóváltásba keveredett a Fatah képviselőivel, akik azzal érveltek, hogy “törvénytelen” az előző parlamentben jóváhagyott intézkedések felülvizsgálata, eközben több Hamász-képviselő is magához ragadta a szót, hogy igazolja az ilyen eljárás jogosságát. A megkérdőjelezett és szavazásra bocsátott indítványt végül napirendre tűzték a képviselők többségének támogatásával.

Fényképek az üres székeken

A januári választások nyomán megalakult 132 fős törvényhozási tanácsban a Hamász 74 képviselője jutott mandátumhoz, és ezzel abszolút többséget szerzett, szemben a Fatah 45 fős frakciójával. A hétfői ülésen 112 képviselő volt jelen. Tizenkét, Izraelben fogva tartott parlamenti képviselő fényképét a szolidaritás jeleként üres székekre helyezték az ülésteremben.

A Gázai övezetben élő 54 képviselő többsége nem kapott beutazási engedélyt Rámalláhba az izraeli hatóságoktól, ezért videokonferencia keretében kapcsolódott be az ülés munkájába. A gázai Hamász-képviselők közé tartozik Iszmáil Haníje is, akit kormányalakításra kért fel Abbász a parlament február 18-i alakuló ülésén.

Az új törvényhozási tanács első plenáris ülése hétfő délelőtt a házelnök rövid megnyitó beszédével vette kezdetét, amelyben “a hatalmi ágak szétválasztásáról szóló alapelv tiszteletben tartására” szólított fel, és kijelentette, hogy a képviselők legfőbb tevékenysége a közbiztonság helyreállítása kell hogy legyen. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik